Miljonsatsning mot kvinnovåld får kritik

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa på landets kvinnojourer och permanentar det tillfälliga stödet på 10 miljoner kronor till organisationer som arbetar mot kvinnovåld. Och ger dessutom ytterligare drygt 13 miljoner kronor nästa år. Men kritiker menar att satsningen inte kommer leda till fler skyddade boende för våldsutsatta kvinnor.

Sveriges tjej-  och kvinnojourer har länge vädjat om mer pengar. De har nu fått regeringens gehör vilket statsminister Fredrik Reinfeldt (M), tryckte på i partiledardebatt här på SVT.

– Familjnära våld i hemmet, män som slår kvinnor, där har vi ökat resurserna både till polis, rättsväsende men också till kvinnojourer.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) förklarar regeringens avsikt med de utökade stadsbidragen.

– Regeringen ville göra en rejäl höjning av stödet till kvinnojourerna och då valde vi att göra en fördubbling av de permanenta verksamhetsstödet, säger hon.

Fördubblingen ifrågasatt

Den fördubbling regeringen refererar till kommer inte leda till fler skyddade boenden på de lokala  jourerna, enligt kvinnojourernas medlemsorganisationer ROKS och SKR. Detta trots att det tillfälliga stödet på 10 miljoner kronor permanentas och utökas med ytterligare 13,4 miljoner kronor nästa år.

Någonstans i Stockholm ligger en av Sveriges drygt 220 tjej- och kvinnojourer Q-jouren. Adressen är hemlig och det skyddade boendet kan ta emot 5 kvinnor som mest. Här bekräftar man bilden om att ökade statsbidragen inte ger fler platser i deras skyddade boende.

– Vi får inte en enda krona till det som vi kallar basverksamheten, det vill säga här på jouren. Sängar, personal och det som behövs helt enkelt för att vi ska kunna inhysa dem här, säger Mille Rönnerblad på Q-jouren.

De lokala kvinnojourerna kan inte söka statsbidrag

Att de extra 13,4 miljoner kronorna inte ger fler sängplatser på skyddande boende beror på att de lokala jourerna inte kan söka så kallade statsbidrag. Det kan bara riksorganisationer som SKR och ROKS. Men de ska inte finansiera jourernas dagliga arbete. Utan de ger jourerna bidrag till utbildning, utveckling och opionsarbete. Fler sängplatser och fler skyddade boenden är kommunens ansvar.

– Jag hade nog önskat att de här pengarna gått till där ansvaret ligger till kommunerna att fördela till våra kvinnojourer istället för riksförbunden, säger SKR:s förbundssekreterare Lotta Sonemalm.

Ökade statsbidrag till tiotal organisationer

14 organisationer ska dela på de extra 13,4 miljoner kronorna. Vad blir då över till landets drygt 220 jourer funderar man på Q-jouren.

– Absolut ingenting. För det är ju inte ens en tjänst. Det är inte ens lokalhyra för ett år. Knappt mat för ett år på en jour så att det skulle inte lösa någonting, säger Mille Rönnerblad besviket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.