Vattenfalls kolkraftverk Klingenberg i Berlin. Foto: TT

Miljöprotester mot Vattenfallgruva

Uppdaterad
Publicerad

Greenpeace planerar till helgen för stora protester mot Vattenfalls nya brunkolsgruva i tyska Lauzitsregionen, på gränsen mot Polen.

Dessutom ställer sig miljöorganisationen bakom lokala gruppers stämningsansökan mot myndigheterna som gett tillstånd till gruvbrytningen.

Stämningen är inte riktad mot Vattenfall direkt, utan mot myndigheterna, konstaterar Vattenfall.

”Vi är övertygade om att brunkolsplanerna är i enlighet med lagen. Det är upp till domstolarna att avgöra möjliga åtgärder mot brunkolsplanerna”, skriver Sandra Kühberger på Vattenfalls pressavdelning i Berlin i en skriftlig kommentar till TT.

Vattenfall uppmanar demonstranterna att tänka på säkerheten. Den svenska energijätten understryker också att kolgruvsverksamheten behövs för det tyska energisystemet som komplement till de förnybara energikällorna, speciellt med tanke på att landet håller på att fasa ut kärnkraften.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.