Foto: TT

Milslångt dike ska säkra branden

Uppdaterad
Publicerad

Läget i skogsbrandsområdet i Västmanland har förbättrats. Nu försöker räddningstjänsten skapa en ”säker zon” med ett fem mil långt vattenfyllt dike.

Insatserna på söndagen inriktades främst på de nordvästra delarna av brandområdet, och fokus låg på att släcka glödbränderna.

– Det har gått bra, vi är inne i ett läge när vi bedömer att branden är stabilt inringad, säger räddningsledaren Lars-Göran Uddholm.

Skogsbranden i Västmanland

Räddningsledningen har konstant kontakt med SMHI och har fått reda på att det väntas tio-tolv millimeter regn i natt. Enligt Lars-Göran Uddholm skulle det vara optimalt med 40-50 millimeter under ett par dagars tid.

Fem mil långt dike

Bränder flammar fortfarande upp, men de är färre än tidigare. Arbetet fokuseras på att röja träd som fallit över vägar, och ta bort träd som riskerar att göra det. Dessutom försöker man säkra de hus som fortfarande är inom det avspärrade området.

Arbetet med att förstärka begränsningslinjerna fortsätter också i ett försök att skapa en ”säker zon”, vilket är tidsödande.

– Man kan säga att vi ska bygga ett vattenfyllt dike som är 25-50 meter brett och fem mil långt, säger Lars-Göran Uddholm.

Krisledningen ser ingen risk att tvingas evakuera dem som fick återvända till sina hem i fredags.

– Men det finns ingen information om att släppa evakueringar heller, säger Madeleine André, pressinformatör på krisledningscentralen i Ramnäs.

Fortfarande farligt

Området är, trots ett mer stabilt läge, fortfarande farligt.

– Träd faller och det finns glödgropar som man kan trampa ner i, säger hon.

Vid söndagens presskonferens tillbakavisade Anders Ternström vid polisen i Västmanland uppgifter om att bostäder i evakuerade områden skulle ha plundrats.

– Vi har fått in tre anmälningar om bostadsinbrott i Norbergs kommun under den här perioden, och inbrotten har skett i områden som inte varit avspärrade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet