Allan Jönsson är partiledare för Framstegspartiet. Foto: TT

Missnöjda SD-politiker bildar eget parti

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har vuxit sig allt starkare de senaste åren men det finns samtidigt många medlemmar som är missnöjda med vad de uppfattar som ett toppstyre av partiet. Flera av dem har nu gått med i Framstegspartiet som ställer upp i kommun- och riksdagsvalet i höst.

På söndagen hade Framstegspartiet möte i Getinge utanför Halmstad.

– Sverigedemokraternas ledning har fjärmat sig från gräsrötterna, säger Allan Jönsson, partiledare i Framstegspartiet. Han var tidigare ordförande för Sverigedemokraterna i skånska Bjuv, den kommun där Sverigedemokraterna var som allra starkast i landet och fick drygt 19 procent i förra valet.

Val 2014

”Blev mobbad”

Många av de runt 30 medlemmar och sympatisörer som träffades på söndagen är avhoppade eller uteslutna sverigedemokrater och besvikelsen över det tidigare partiet är påtaglig.

– Jag blev mobbad i Sverigedemokraterna, säger Rune Johansson från Uddevalla.

– Det enda de lägger vikten på är invandringen, säger Eva Johansson också hon från Uddevalla.

– Det här med att utesluta folk som inte håller med är oacceptabelt, säger Gunnar Ek från Jönköping.

Höjd pension i fokus

Framstegspartiet har funnits tidigare men uppgick i Sverigedemokraterna för drygt tio år sedan. Nu återbildas partiet och ställer upp i riksdagsvalet och i ett 50-tal kommuner, främst i Syd- och Västsverige.

– Vi räknar med att få mandat i ett 20-tal kommuner säger Allan Jönsson.

Invandringsmotståndet finns med också hos Framstegspartiet men det är höjda pensioner som är den viktigaste valfrågan. Alla pensionärer ska få minst 15.000 kronor i månaden efter skatt vilket skulle innebära höjd pension för 80 procent av landets pensionärer.

Det hela ska finansieras via en särskild skatt för bankerna, en sorts återbetalning för stöd vid tidigare bankkriser, enligt Allan Jönsson.

– Finns det utrymme för enorma vinsttuttag finns det utrymme för att betala tillbaka pengarna, säger han.

”Som små pirayor”

Anders Sannerstedt är statsvetare i Lund och tror inte att Framstegspartiet kommer att ha några större chanser.

– På riksplanet är möjligheterna mycket små men de kan få framgångar lokalt. De är som små pirayor som knaprar åt sig av Sverigedemokraternas framgångar säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet