Foto: Scanpix.

Mördarsnigeln erövrar Norrland

Publicerad

Mördarsniglarna erövrar nya områden i norr och det är vi som ger dem skjuts genom landet i vår iver att göra fint i våra trädgårdar.

Den kalla vintern och en torr vår har gjort att det är färre mördarsniglar i södra Sverige i år. Men i norr tycks det vara ovanligt gott om sniglar på sina håll.

– Det är vi människor som sprider dem genom vår handel med plantor och växter, säger Ted von Proschwitz, snigelexpert vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Sniglar och ägg följer med i jorden på växter som vi handlar hem. De kan också åka med som fripassagerare på lastpallar som transporteras mellan olika platser.

Finns i Umeå och Vilhelmina

Tidigare har den spanska skogssnigeln inte kunnat övervintra i Norrland men nu har den till och med etablerat sig i Umeå och Vilhelmina, berättar Ted von Proschwitz.

Medan vintern i södra Sverige varit lång och kall med mycket tjäle i marken har det i norr tvärt om varit mycket snö med lite tjäle vilket har hjälpt sniglarna att övervintra.

– Förmodligen har det också skett ett naturligt urval på sniglar som kan etablera sig längre norrut, säger Ted von Proschwitz.

Mördarsniglar är glupska och äter det mesta i trädgården. De gillar särskilt blommor med stark doft som tagetes och saftiga växter som sallad. Däremot tycks bondbönor dämpa deras aptit.

Fakta: Så bekämpar du mördarsniglar

  • Kolla rotsystemet när du köper nya växter så du inte får med dig ägg eller snigelungar när du planterar.
  • Sniglar är nattaktiva. Inspektera trädgården med ficklampa.
  • Handplocka och halshugg sniglarna.
  • Kombinera handplockning med olika bekämpningsmetoder som gift, fällor och barriärer.
  • Vattna inte på kvällen, det gynnar sniglarna.
  • Ärt- och bönväxter tycks dämpa mördarsniglarna aptit.
  • Kompostera inte i öppna kärl utan i en sluten varmkompost.

Källa: Göteborgs naturhistoriska museum. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.