Foto: TT

MP backar och Fi går framåt

Uppdaterad
Publicerad

Rödgrönt försprång växer i slutspurten. I SIFO:s senaste undersökning backar MP, medan FI går framåt till 3 procent.

Rysarfaktorn har stigit inför söndagens val med ett allt jämnare opinionsläge, men nu verkar gapet mellan blocken växa. Att säkra en egen majoritet tycks däremot bli svårt för något av de båda blocken. Med timmar kvar till valet ökar på nytt avståndet mellan blocken, enligt flera undersökningar.

Fredagens undersökning från Aftonbladet/United Minds visar att de rödgrönas försprång över Alliansen växt från 4,2 till 6,0 procentenheter sedan i tisdags.

Att avståndet ökar igen verkar inte bekomma Moderaternas partisekreterare Kent Persson.

”Vi har under valrörelsen gjort historiska framsteg i opinionen och mer än halverat avståndet på kort tid. Detta beror främst på att vi satt jobbfrågan i fokus”, skriver han i en chatt med läsare via TT:s liverapportering.

Jobbar in i det sista

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin poängterar i TT:s chatt att ingen kan känna sig säker på valutgången.

”En tredjedel av väljarna hade inte bestämt sig i går, förra valet var det ungefär 10 procent av väljarna som bestämde sig på valdagen”, skriver hon.

”Därför jobbar vi stenhårt ända fram till vallokalerna stänger på söndag.”

Expressens och Demoskops valprognos tyder på att de rödgröna får bilda minoritetsregering med Sverigedemokraterna som vågmästare.

Med 3,9 procent är Feministiskt initiativ dock snubblande nära att sno vågmästarrollen. Skulle partiet klara fyraprocentsspärren kan det tillsammans med de rödgröna få egen majoritet.

SD kan bli tredje störst

Valprognosen bygger på dubbelt så många telefonsamtal som en vanlig väljarbarometer, och förutspår att de rödgröna partierna blir 7,6 procentenheter större än Alliansen. SD får 10,2 procent enligt mätningen och blir därmed tredje största parti, följt av Miljöpartiet på 9,7 procent.

Även DN/Ipsos slutmätning tyder på att det blir maktskifte. Enligt mätningen får de rödgröna 46,4 procent, Alliansen får 39,6 procent.

SD landar där på 9,4 procent medan Fi hamnar under riksdagsspärren på 3,6 procent.

Även Sifos väljarbarometer, publicerad i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten, tyder på att Fi hamnar under spärren. Trots att partiets stöd har ökat med 1,4 procentenheter sedan den förra mätningen når det bara upp till 3 procent. Även i denna mätning leder de rödgröna med 5,7 procentenheter före Alliansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.