MP: Försvarsexportmyndigheten läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har fått igenom skärpningar kring vapenexportkontrollen, exempelvis kring konsulttjänster, samt att Försvarsexportmyndigheten ska läggas ned.

– Nedläggningen av FXM är en viktig signal eftersom det är en myndighet som finns till för att främja vår vapenexport. Det är viktigt att den läggs ned och att vi skärper vapenexportreglerna, säger Maria Ferm gruppledare för MP,  men tillägger att vissa av FXM:s uppgifter nog kommer att finnas kvar och flyttas till andra myndigheter.

Skärpning av vapenexporten

Det pågår sedan tidigare en utredning där frågan om vilka länder Sverige ska exportera försvarsmateriel till utreds. Maria Ferm har inga konkreta exempel på vilka skärpningar MP vill se, exempelvis vilka länder det handlar om.

Läget efter valet 2014

– Vi och Socialdemokraterna är överens om att man ska skärpa vapenexportkontrollen, och det är inom den utredningen som det ska tas. När det gäller detaljer får man ta det inom utredningen, men det handlar om ickedemokratier på olika sätt, säger Ferm.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt välkomnar att Försvarsexportmyndigheten ska läggas ned.

-Det är rimligt men vi vill framför allt ha effektiva förbud mot vapenexport till diktaturer, väpnade konflikter och länder som kränker mänskliga rättigheter, säger Sjöstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet