Foto: Skärmdumpar: MSN.com

MSN tar bort könsstereotypa artiklar

Uppdaterad
Publicerad

Beröm mannen när han burit tunga kassar, bli inte sur när han gör manliga grejer och killar – låt aldrig tjejen bjuda på öl! De tipsen gav MSN på sin hemsida. Nu tas artiklarna bort.

Julbordens och julfesternas tid är här, och det kan betyda massor med sex på chefens kontor eller i kopieringsrummet. Men låt inte tjejen bjuda dig på öl, då kan hon få för sig att ni är vänner, och det vill du väl inte? Och ställ dig inte på bordet och ropa fi**a. Då kan du glömma sällskap i taxin hem!

De råden får läsarna på msn.com under rubriken ”Tjejerna säger: Så raggar du upp oss på julfesten”. Tipsen illustreras med bilder på glada tjejer i tomteluva och underkläder.

”Se gärna till att tjejen dricker och blir på gott humör, men ta det lugnt med snapsen! Det är aldrig kul om det slutar med spya på kläderna och tjejen sätter sig i en taxi och reser hem i förtid”.

I artikeln ”Få honom att känna sig som en man” får tjejerna tipset om att låta killen känna sig som en karla-karl, eftersom det gör honom självsäker och lugn.

Man ska berömma honom när han burit tunga kassar, låta honom biffar istället för sallad och försöka låta bli att bli sur när han gör ”manliga grejer”. En man behöver kvällar då han kan rapa högt och slipper titta på Gossip Girl, slår artikelförfattaren fast.

”Ringer han dig och frågar om det är ok att han drar ut med grabbarna och spelar biljard och dricker öl i stället för att vara med dig en enda kväll, ska du säga ja, och utan att tjura om det efteråt! På samma sätt som du behöver vara med dina tjejkompisar och vara mer 'tjejig' än du är med honom, behöver han kvällar då han kan rapa högt, snacka prata högre och vara mer 'grabbig'.”

”En monstruösitet av könsnormer”

En som har reagerat på den senare artikeln är bloggaren Matilda Flodin.

”Sådär. Då har jag tagit mig igenom ännu en monstruösitet av könsnormer och fördomar om heterosexuella förhållanden och manligt och kvinnligt. Jag måste säga att jag inte förstår hur sån här smörja fortfarande kan ses som intressant att tryckas här och där”, skriver hon.

Robert Jacobsson, sexualrådgivare på Ligga med P3, har också kommenterat artikeln:

”...sedan kanske till det mest problematiska. Att heterotjejer ska köpa en patriarkal ordning och låta mannen få bestämma i sängen. Mannen beskrivs som dominant och kvinnan undergiven, SUCK.”

”Våra kontrollsystem har brustit rejält”

Bolaget som skriver artiklarna en del av Bonnier. MSN ska kontrollera artiklarna, men i bland brister det, säger Anders Lager, redaktionschef på msn.com.

– Här har vi brustit rejält i våra kontrollsystem. I ”få honom att känna sig som en man” var tanken att man skulle få ett humoristiskt anslag till det hela och skoja med könsroller. Det har uppenbarligen inte framgått tillräckligt väl. Och tycker människor att det inte är roligt så är det inte roligt, säger han.

Artikeln om hur man får ragg på julbordet är bara hemsk, tycker Anders Lager. Båda artiklarna ska tas bort från hemsidan.

– Jag förstår att man kan uppfatta det som att artiklarna cementerar könsroller och det är ingenting vi står för på Microsoft, tvärtom. Vi får prata med vår leverantör vad det är de skriver till oss och vilken tonalitet man har.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.