Myndighetskritik efter dödlig brand

Uppdaterad
Publicerad

För ett och ett halvt år sedan omkom tre personer i en brand på ett HVB-hem i Norrtälje. Statens haverikommission (SHK) riktar nu kritik mot flera myndigheter.

Natten till den 27 augusti 2013 utbröt en brand på ett hem för vård och boende (HVB) i Norrtälje. Tre personer omkom och fyra fördes till sjukhus.

SHK finner i sin rapport, som kom på måndagen, att branden snabbt slog ut båda utrymningsvägarna väldigt snart efter att de boende – som hade psykiska funktionsnedsättningar – blivit medvetna om att det brann.

Vidare saknades bygglov för verksamheten som bedrevs och brandskyddet i byggnaden, både byggnadstekniskt och organisatoriskt, hade flera svagheter. Detta hade inte upptäckts vid tillståndsgivning och tillsyn.

Det dåliga brandskyddet gjorde att branden kunde ”växa i storlek utan att upptäckas och sprida sig in i byggnaden innan den detekterades”, skriver SHK.

Kommissionen fortsätter: ”Bidragande orsak var brister i ansvariga myndigheters hantering av tillståndsprövningen för och tillsynen av verksamheten vilket medgav att den bedrevs i en byggnad och med en bemanning som i ett brandskyddsperspektiv inte var utformad med hänsyn till de boendes förmåga och behov.”

SHK lämnar en lång rad rekommendationer till olika myndigheter om förbättringsåtgärder.

Fakta: SHK:s rekommendationer

Några av rekommendationerna från Statens haverikommission (SHK) efter branden på ett HVB-hem i Norrtälje i augusti 2013.

  •  Inspektionen för vård och omsorg bör utforma rutiner som säkerställer att verksamheten ur brandskyddsperspektiv bedöms som säker vid tillstånds- och tillsynsverksamhet.
  • Socialstyrelsen bör dels utreda om det finns behov av förtydliganden i föreskrifter eller allmänna råd för att säkra upp att tillstånd inte beviljas och verksamhet börjar innan brandskyddet bedömts som fullgott för den särskilda målgruppen på HVB-hem, dels klargöra omfattningen av tillsynen enligt socialtjänstlagen.
  • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bör klarlägga förutsättningar, planering och utbildning för insatser där räddningstjänstens bärbara stegar är enda möjligheten till livräddning vid en brand och den nödställd saknar förmåga att klättra ned på stegen.

Källa: SHK

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.