Foto: TT/SVT

Kommunanställda nattvandrare begick brott

Uppdaterad
Publicerad

I Tensta har kommunen under flera år inom projektet ”Trygg i Tensta” anställt unga män med kriminell bakgrund för att arbeta med att nattpatrullera och vara goda förebilder.

Men flera personer har begått brott under tiden de varit anställda av kommunen, avslöjar SVT:s Dokument inifrån.

Projektet Trygg i Tensta startade 2008 och skulle vara ett sätt att få problemkillar, välkända på orten, att sluta begå brott, och för att öka säkerheten på Tenstas gator. Killarna fick kommunala jackor och patrullerade både dag- och nattetid.

– Det var ett projekt där vi rekryterade ett visst antal ungdomar för att ge dem en ny chans i livet, men också för att ge dem en uppgift genom att hjälpa till att vara ute på kvällen, säger Maria Häggblom, som initierade projektet och som var stadsdelsdirektör i Spånga-Tensta fram tills för två veckor sedan, men som sedan intervjun gjordes har gått i pension.

Brottsoffer riskerade möta gärningsman

Många av dem som anställdes i projektet hade dömts för olika brott under året före anställningen. Ett brottsoffer riskerade alltså att möta sin gärningsman, som nu kunde patrullera som god förebild.

– Ja, så är det ju. Men vi har varit måna om att de, när de har arbetat hos oss, inte begår brott, säger Maria Häggblom.

Men nu avslöjar SVT:s Dokument inifrån i dokumentären ”Bränn en bil – få ett jobb” att några av killarna har fortsatt att begå brott mitt under anställningen hos kommunen, och det har stadsdelsdirektören känt till.

– Händer det något får vi en signal av polisen, säger Maria Häggblom.

SVT: Och det har ni fått vid några tillfällen?

– Det har vi fått.

Dokumentären ”Bränn en bil – få ett jobb” visas i SVT2 ikväll torsdag klockan 20.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.