Foto: Scanpix

Nu ska Löfven kliva fram

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Jobben och vinster i välfärden väntas bli de stora frågorna.

Se SVT Forums sändningsschema från kongressen

I dag klockan 14 inleddes Socialdemokraternas kongress på Svenska Mässan i Göteborg. Stefan Löfven, som hittills endast är utsedd av partistyrelsen, kommer i morgon att formellt väljas till partiledare.

S-kongressen 2013

Margit Silberstein, SVT:s inrikespolitisk kommentator, säger i Gomorron Sverige att kongressen kommer att bli viktig för partiet och ett prov för en partiledare som hittills hållit en låg profil.

– Den ska staka ut riktlinjerna för vad socialdemokraterna ska gå till val på. Efter den turbulens som varit med täta partiledarbyten måste väljarna veta vad de röstar på.

Jobben den dominerande frågan

Jobben förväntas bli den dominerande frågan under kongressen. Mer specifikt det förslag som innebär att unga ska garanteras rätten till jobb eller utbildning under 90 dagar. Enligt Margit Silberstein kan partiledningen bli överkörd på denna punkt.

En annan viktig punkt på agendan som väntas skapa mycket debatt är frågan om vinst i välfärden. Här är partiet oenigt, enligt Margit Silberstein som säger att för många har ett förbud mot vinster i välfärden blivit en hjärtefråga.

Löfven tagit tydlig ställning

– Partistyrelsen vill tillåta vinst och Löfven har varit tydlig med att han vill att människor själva ska få välja privat eller offentligt i välfärden.

Sannolikt blir det en kompromiss, enligt Margit Silberstein. Men hon betonar att frågan är viktig för Löfven.  

– Den är viktig för hans auktoritet. Han har tagit en tydlig ställning i frågan.

Ett prov för partiledaren

SVT Forum kommer i fem dagar framöver att sända direkt från kongressen. För Löfven kommer kongressen att bli ett prov. Partiledaren har hittills hållit en låg profil, säger Margit Silberstein. Nu är det dags att börja peka med hela handen.

– Socialdemokraterna har nu suttit i opposition i åtta år. Nu gäller det att återta det som varit, säger Margit Silberstein.

live på SVT Nyheter

13:20 – SVT Västnytt sänder direkt

13:30 – Mats Knutson med gäster inför Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

14:00 – Direktsändning från Socialdemokraternas kongress i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

S-kongressen 2013

Mer i ämnet