Foto: TT

Nu ska Vasa räddas

Uppdaterad
Publicerad

Regalskeppet Vasa mår inte bra. Forskare har konstaterat att det nästan 400 år gamla fartyget långsamt sjunker ihop. Men nu har en räddningsplan satts i verket.

Ekvirket i Vasa är delvis nerbrutet och fartyget kan inte längre bära sin egen vikt. Vasamuseets forskare och tekniker följer utvecklingen noga. Två gånger per år mäts hur fartyget förändrar sin form. Processen går långsamt men är ändå kritisk eftersom målsättningen är att Vasa ska bevaras i tusen år.

– Vi är en bit på väg att uppfylla målsättningen, säger Fred Hocker som är forskningschef på Vasamuseet. Vi har bevarat skeppet i drygt femtio år sedan bärgningen 1961. Så vi har redan uppfyllt fem procent av målsättningen.

Börjar spricka

Skeppets högra övre del sjunker in millimeter för millimeter. Sedan mätningarna började år 2000 har den delen av fartyget rört sig 8 millimeter. Det verkar kanske inte vara så mycket, men med tanke på att fartyget ska bevaras i tusen år är förändringarna kritiska.

– Förändringarna blir värre och värre, säger Fred Hocker. Skrovet börjar spricka och tillåts detta fortsätta kommer Vasa att förändra utseende.

Kopia av fartygssida

I förlängningen finns risken att Vasa bryts sönder och blir en hög med sjödränkt ek. Då har Sverige mist sin världsunika klenod som drar en miljon besökare per år till Stockholm. Detta är givetvis oacceptabelt och en räddningsaktion är i full gång.

I ett magasin ett par hundra meter bort bygger Vasamuseets timmermän upp en kopia av ett utsnitt av Vasas sida. Kopian är ungefär fyra gånger fyra meter stor och är byggd på exakt samma sätt som Vasa en gång byggdes. Massiv ek av samma grova dimensioner som Vasas virke används och sammanfogningen sker på samma sätt.

Ny stöttning

När kopian är klar kommer forskare från Uppsala universitet att mäta hållfastheten i konstruktionen. Beräkningarna kommer att kunna överföras till att gälla hela skeppet och ge vägledning till hur en ny och skonsam stöttande konstruktion kan utformas. Tanken är att åstadkomma en slags vagga som båten ska vila i utan att deformeras. Om det lyckas kan Vasa leva i tusen år.

– Visst är det möjligt, säger Fred Hocker. Det finns byggnader av ek som stått ute i regn och sol i tusen år utan att brytas ner. Då kan vi förstås bevara båten här inne i museet som har ett optimalt klimat med konstant temperatur och fuktighet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.