Nu träder @SvartKvinna fram

Uppdaterad
Publicerad

Hennes instagramkonto har varit omtalat i veckor. Men ingen visste vem som stod bakom det. Nu träder @SvartKvinna fram i ett inlägg på SVT Debatt.

Hon startade instagram-kontot för att visa de fördomar som  svarta kvinnor i Sverige möter dagligen. Hittills har hon velat vara anonym. Men ikväll väljer hon att gå ut med namn och bild på SVT Debatt. Hennes riktiga namn är Fanna Ndow Norrby.

– För att bekämpa rasism och sexism måste vi våga tala om det, skriver hon.

Medier

Instagramkontot @SvartKvinna har blivit en ”snackis” sedan det startades för en knapp månad sedan. I skrivande stund följer omkring 17.000 personer kontot, som är ett lika sorgligt som verkligt bevis på den rasism som finns i Sverige. På kontot får vem som helst skriva om sina egna upplevelser. Om vad som sagts till dem.

”Du är ändå rätt fin för att vara svart”, fick en kvinna höra av en dåvarande kompis mamma.

”Måste tala om det”

I en intervju med SVT förra veckan berättar Fanna Ndow Norrby, men under psuedonym, varför hon startade kontot.

– Det behövs eftersom det visar en verklighet som många lever i, men som vissa hävdar inte är sann.

I dagens debattartikel skriver Fanna Ndow Norrby att vi måste våga tala om strukturer och om färg.

– Pratar vi inte om färg eller strukturellt förtryck kan @SvartKvinna publicera hundratals berättelser som följer samma mönster och ändå bli misstrodda och ifrågasatta.

– Vi måste erkänna att människor blir olika behandlade utifrån deras identiteter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet