Ny kurs i försvarsfrågan för M

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna flaggar för en ny kurs i försvarsfrågan och vill fördjupa samarbetet med Nato.

Inför konferensen Folk och Försvar i Sälen är diskussionen intensiv om nästa års försvarsbeslut. Moderaterna vill bland annat fördjupa samarbetet med Nato och sätta försvaret av Sverige i första hand på bekostnad av internationella insatser.

– Försvaret av Sverige börjar i Sverige, säger försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M) till Dagens Nyheter.

Samtidigt uttrycker S-ordföranden Stefan Löfven en liknande uppfattning i Dagens Industri. Vid ett regeringsskifte i höst ska försvarets fokus ligga på att försvara svenskt territorium, säger han.

Om Sverige står inför ett militärt hot kan regeringen tvingas välja vilken del som ska försvaras i första hand, och då är det Stockholm som bör prioriteras. Det säger ÖB Sverker Göranson i en intervju för Svenska Dagbladet.

– Vi ska försvara hela Sverige, men vi kan inte försvara hela ytan på en gång. Vi kommer att tvingas göra operativa val om var vi ska satsa resurserna, förklarar han.

– Då är det operativa rådet till regeringen att alltid säkra riksledningen, tillägger ÖB.

Experter sågar flygsamarbete

Flera svenska försvarspolitiker, bland andra försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren (M), har föreslagit att de nordiska länderna ska samarbeta kring luftförsvaret. Till exempel skulle svenska Gripenplan kunna skydda norskt och finskt luftrum mot inkräktare och tvärtom.

Men experter som Ekot talat med är tvivlande. Anders Nygren, lärare på Försvarshögskolan, säger att ländernas känsligaste områden ligger för långt ifrån varandra. Det går inte att skydda norska Atlantkusten eller finska östgränsen med Gripenplan i Luleå.

– Anflygningarna är så långa att det inte finns någon praktisk möjlighet att genomföra insatser, vare sig i Finland eller Norge, med trovärdighet om man är baserad i Luleå, säger han till Ekot.

Experter inom flygvapnet som Ekot talat med håller med. Att samarbetet skulle ske mellan Natomedlemmar och länder utanför försvarsalliansen är ett annat dilemma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.