Ny myndighet kan minska självmorden

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 1500 svenskar dör genom självmord varje år. Nu vill en grupp läkare och forskare att en ny myndighet inrättas, med uppdrag att ta ett helhetsgrepp på problematiken och få ned självmordstalen.

Nollvisionen i trafiken har varit framgångsrik. Sedan den infördes har allt färre dött på de svenska vägarna. För sex år sedan infördes också en nollvision för självmord i Sverige. Men, den ansatsen är praktiskt taget okänd, och antalet självmord har heller inte gått ned, utan till och med ökat bland unga vuxna.

I en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter vill nu organisationen Mind och en rad läkare och forskare att staten tar efter det som trafikens nollvision gjort bra, och applicera det på självmordspreventivt arbete.

Till exempel menar artikelförfattarna att arbetet mycket väl kan ligga under en egen nybildad statlig myndighet. Vidare önskar man bättre vetenskapligt underlag för att kunna förebygga självmord, samt att tydliga mål för nollvisionen ska införas, till exempel en halvering till år 2025.

I dag dör ungefär fem gånger fler genom självmord än i trafiken, och självmord är den vanligaste dödsorsaken bland män i åldern 15 till 44 år.

Här kan du läsa mer om organisationen Mind.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.