Bebisar rekommenderas sova ensamma och med napp av Socialstyrelsen Foto: SVT

Nya råd: Bebisar ska sova ensamma

Uppdaterad
Publicerad

Spädbarn under tre månader bör sova i egen säng och använda napp för att undvika plötsligt spädbarnsdöd.

Nu slår Socialstyrelsen fast att spädbarn under tre månader bör sova i egen säng och att de gärna ska sova med napp. Med de nya rekommendationerna hoppas Socialstyrelsen kunna rädda fler bebisar från plötslig spädbarnsdöd

I arbetet med att ta fram de nya råden har Socialstyrelsen granskat nästan 5000 vetenskapliga artiklar om plötslig spädbarnsdöd. Man konstaterar att samsovning med föräldrar kan innebära en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd för barn under tre månader. Därför rekommenderar Socialstyrelsen nu att de allra minsta barnen sover i sina egna sängar. Tidigare har det främst gällt om föräldrarna har druckit alkohol eller rökt men nu avråder Socialstyrelsen alla föräldrar från att sova med sina spädbarn.

Täcke kan vara risk

– Ja det gäller alla, oavsett om man rökt eller druckit alkohol. När barnet sover med sina föräldrar så finns det en risk att barnet knuffas över på mage och att det blir för varmt och att det inte kan röra sig. Det finns också en risk att täcket eller en kroppsdel från föräldrarna täpper till barnets andningsvägar, förklarar Kerstin Nordstrand, utredare på Socialstyrelsen

Innebär det här att det är slutgosat i sängen och att barnet alltså inte ska ligga kvar när man ammat klart?

– Man kan gosa med barnet när man är vaken själv, men det är säkrast för barnet om det får ligga i sin egen säng när man ska sova, säger Kerstin Nordstrand.

Socialstyrelsen konstaterar också att nappsugande under natten kan ha en skyddande effekt mot plötslig spädbarnsdöd.

– När barnet suger på napp så vaknar de lättare om de skulle råka få andningsuppehåll. En annan teori är att andningsvägarna hålls öppna om bebisen suger på napp, säger Kerstin Nordstrand.

Amningen påverkas inte

Föräldrar har tidigare fått veta att nappsugande kan påverka amningen negativt men Socialstyrelsen hävdar att det inte stämmer.

– Vi har inte hittat några belägg för det. Sen kan man ju också göra så att man låter bli nappen innan amningen har etablerats. Det brukar handla om två till tre dygn, säger Kerstin Nordstrand.

Socialstyrelsens tidigare rekommendationer mot plötslig spädbarnsdöd gäller fortfarande. Föräldrar uppmanas att, avstå från nikotin och uppmuntras, om möjligt att amma. Barnet bör sova på rygg, ha möjlighet att röra på sig och inte vara för varmt klädd. 

Kraftig minskning

Rekommendationerna har haft effekt. Sedan socialstyrelsen gick ut med sina första råd 1994 har den plötsliga spädbarnsdödligheten minskat kraftigt och har under senare år stabiliserats. Förra året dog 18 barn i plötslig spädbarnsdöd i Sverige. Imorgon presenterar Socialstyrelsen sina nya rekommendationer på den medicinska riksstämman. Råden kommer att föras ut till föräldrarna via BB och barn- och mödravårdscentraler. Nu hoppas Socialstyrelsen att de utökade råden kan rädda fler bebisar från att drabbas av plötslig spädbarnsdöd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.