USA:s president Barack Obama har bjudit in inrikesminister Anders Ygeman (S) till samtal om hur terrorismen ska bekämpas. Foto: TT

Obama kallar till terrormöte

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka hålls ett terrormöte i Vita Huset med ledare från hela världen. Inrikesminister Anders Ygeman (S) representerar Sverige. Med på mötet deltar även Säpochefen Anders Thornberg och regeringens nationella samordnare Mona Sahlin.

Efter terrordåden i Frankrike, där 20 människor dödades, håller världen andan inför likande attacker. USA:s president Barack Obama har nu bjudit in ett 50-tal höga politiker från hela världen för ett tvådagars möte i Vita Huset.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger att mötet handlar om att motverka terrorism.

– Vi måste motverka terrorismen, radikaliseringen och rekryteringen av terrorkrigare, säger Anders Ygeman till SVT Nyheter.

”Viktigt med bra dialog”

Mötet hålls på onsdag och torsdag i nästa vecka. Förutom inrikesministern deltar även säpochefen Anders Thornberg och regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin.

– Det är viktigt för Sverige att ha en bra dialog med USA för att kunna bekämpa terrorismen, säger Anders Ygeman (S)

Rekryteringen ska stoppas

På onsdagen ligger fokus på så kallade jihadkrigare och Anders Ygeman ska bland annat träffa bland USA:s utrikesminister John Kerry. Under torsdagen ligger fokus på förebyggande arbete mot radikalisering och extremism.

– Det är en stor agenda under mötet, men naturligtvis handlar det om vilka åtgärder vi kan vidta för att hindra folk från att rekryteras av de här terrorgrupperna. Men det handlar också om utbyte av information mellan länder och deras säkerhetstjänster och vilka åtgärder vi kan göra för att slipa verktygen i kampen mot terrorismen.

Enad front mot extremism

USA:s president Barack Obama och Storbritanniens premiärminister David Cameron meddelade kort efter dåden i Frankrike att de bildat en gemensam front mot hotet från våldsam extremism. Mötet i nästa vecka ses som ett första steg i den processen. Deltagande länder förutom Sverige är bland andra Storbritannien, Spanien och Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.