Ödesdag för Telia Soneras förre vd

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgörs om Telia Soneras förre vd Lars Nyberg får ansvarsfrihet av bolagets årsstämma. Något som kan få stora konsekvenser för de brottsutredningar som inletts runt om i världen.

Det var 2012 som Uppdrag Granskning kunde bevisa att Telia Sonera fört över 2,2 miljarder kronor till ett brevlådeföretag i Gibraltar med nära kopplingar till den uzbekiske presidentdottern Gulnara Karimova.

Avslöjandet ledde till att bolagets egen utredning av advokatbyrån Mannheimer Swartling, gav både ledning och styrelsen hård kritik för hur de hanterat affärerna. Det ledde till att styrelsen fick sluta och vd Lars Nyberg avgick.

Telias diktatursamarbete

Den stora frågan på Telia Soneras årsstämma i dag är huruvida förre vd:n Lars Nyberg kan få ansvarsfrihet eller inte.

”Svårt att ge honom ansvarsfrihet”

Carl Rosén, vd för Aktiespararna, är övertygad om att Lars Nyberg inte får ansvarsfrihet. Bara det faktum att bolagets revisorer tar upp frågan i årsredovisningen sätter stor press på de stora ägarna att agera, menar han.

– Det här är helt unikt, det har inte hänt i modern tid i ett svenskt bolag. Och det innebär i praktiken att de stora ägarna, det vill säga staten, fonderna och så vidare, har väldigt svårt att ge honom ansvarsfrihet.

Vad tror du att historien kan få för betydelse för svenska bolag i allmänhet?

– Det här är en varningsklocka både till styrelse och företagsledningar att det går faktiskt inte att göra affärer på det gamla sättet, utan man måste ha rent mjöl i påsen, säger Carl Rosén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet