Foto: TT

Utskott säger ja till Malmström på handelsposten

Uppdaterad
Publicerad

Handelsutskottet i EU-parlamentet säger ja till Cecilia Malmström som handelskommissionär. Det betyder att Malmström i princip är klar som handelskommissionär i den tillträdande EU-kommissionen.

– Det här borde innebära att vi har godkänt Cecilia Malmström, säger ledamoten Christofer Fjellner (M) lättat, sedan EU-parlamentets utskott för internationell handel i en omröstning vid lunchtid förordat Malmström med rösterna 26 mot 10 och 5 som avstod.

”Lycklig och stolt över att ha bekräftats av EP-Trade. Ser fram mot att arbeta med er om de här viktiga frågorna”, skriver Malmström själv, via Twitter.

Christofer Fjellner är samtidigt rejält irriterad över processen kring godkännandet, där svenskans hela kandidatur ett tag hängde på en skör tråd.

”Barnslig sida”

– Jag tycker att det har varit oerhört tramsigt av socialdemokrater och andra att begära en votering trots att de sagt att de egentligen stöder henne och vill rösta för. Det skapar osäkerhet och verkar vara ett sätt för att försöka undergräva hennes position innan hon tillträtt. Om det här är det sätt som utfrågningar ska gå till framöver så visar Europaparlamentet på en väldigt barnslig sida som jag tror att egentligen skadar trovärdigheten. Hon svarade utmärkt på alla frågor, tycker Fjellner.

Parlamentskollegan Marita Ulvskog (S) uttalade på väg in till omröstningen sitt stöd för Malmström – trots att det var hon som i går krävde den skriftliga förklaring som ledde fram till dagens diskussion.

– Jag tycker ju själv att Cecilia Malmström . . . framstår som väldigt kompetent. För min del, för vår del har det aldrig varit någon tvekan.

Kräver klarläggande

Den socialdemokratiska S&D-partigruppen i handelsutskottet kräver samtidigt ett klarläggande från Malmströms blivande chef, Jean-Claude Juncker, om vad han egentligen tänker driva för politik vad gäller de investeringsskydd i olika frihandelsavtal som blivit en central fråga i diskussionen kring Malmström.

– Vi kommer att kräva klarhet från Juncker, för det är han som har gett löften till den socialdemokratiska partigruppen för att vi skulle stödja honom, säger Ulvskog.

Så utses EU-kommissionen

  • EU-kommissionen fungerar i princip som EU:s regering, om än med begränsade befogenheter, och består av en ledamot från varje medlemsland. Ledamöterna nomineras av respektive regering, men representerar ändå enbart sig själva.
  • En ny kommission tillsätts efter varje EU-val – först genom att EU:s stats- och regeringschefer ”med hänsyn till valresultatet” utser vem som ska vara kommissionens ordförande. När ordföranden även godkänts av EU-parlamentet får han eller hon i uppgift att fördela vilka ansvarsområden de övriga ländernas kommissionärer ska ha.
  • De enstaka kommissionärerna frågas sedan ut av EU-parlamentets berörda utskott innan hela parlamentet samlas för att rösta om ett slutligt godkännande. Då kan dock parlamentet enbart säga ja eller nej till hela kommissionen – inte enstaka kommissionärer.
  • Om någon kommissionär inger svagt eller inget förtroende i sina utfrågningar brukar det leda till att han eller hon självmant hoppar av. I så fall får det berörda medlemslandet nominera en ny kandidat till kommissionen. Det skedde exempelvis med Italiens Rocco Buttiglione 2004 efter kritik mot hans syn på bland annat homosexualitet och kvinnor. Även Bulgariens Rumjana Zjeleva hoppade av 2009 efter kritik om bristande kunskaper och oklarheter i tidigare affärsverksamhet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.