Foto: Scanpix

Oklart vad som händer med Ekeroth

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Expressen publicerat en rasistisk video med tre SD-toppar, har partiets ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist tvingats gå. Men vad som händer med Kent Ekeroth, som filmade det hela med sin kamera, är fortfarande oklart.

SD:s ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist tvingas bort från sina partiuppdrag sedan en film visat hur han bland annat kallat en kvinna ”hora” och en berusad man ”blatte lover” vid ett bråk, och sedan ljugit om saken.

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesman Kent Ekeroth är personen som filmar det hela med sin mobilkamera. Han ska även, enligt Expressen, ha gått i god för Almqvist genom att på sin Facebooksida skriva: ”Jag kan intyga att det inte stämmer, anonyma politiska meningsmotståndare går ut med anklagelser i uttalade SD-fientlig slaskmedia”.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Även Christian Westling, som i dag sitter i partiets utrikespolitiska råd, stödde Almqvist på Facebook:

”Jag var som sagt där och kan intyga att det inte stämmer.”

Svar under morgondagen

Vad som kommer att hända med Ekeroth och Christian Westling ville inte Jimmie Åkesson svara på under sin presskonferens på onsdagen.

–Vi har inte haft anledning att i dag fundera närmare över Kent Ekeroth i dag. Det har vi kanske anledning till senare. Jag får återkomma till det, sa han då.

Enligt Åkessons pressekreterare Linus Bylund kan ett uttalande om Ekeroth och Westling komma under morgondagen.

–Vi kommer inte att kommentera det här ytterligare i dag, men det är väl sannolikt att det kommer någonting under morgondagen, säger han till SVT Nyheter.

”En tidsfråga”

Med tanke på att partiet för en tid sedan förklarat att det råder nolltolerans mot rasism och att man nu gör sig av med en av nyckelpersonerna inom partiet, Almqvist, så tror SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson att Ekeroth hänger löst.

–Kent Ekeroth gjorde sig känd för hårda utfall mot islam har hittills sluppit undan mycket av uppmärksamheten kring fyllebråket. Strålkastarljuset har varit koncentrerat på Erik Almqvist.

–Men när Almqvist nu försökt göra avbön och lämnat flera politiska uppdrag, kommer troligen fokus att förflyttas till just Kent Ekeroths agerande. Med Jimmie Åkessons tal om nolltolerans i partiet hänger förmodligen också Kent Ekeroth löst.

Även journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius tror att Kent Ekeroths dagar är räknade.

”Det är antagligen bara en tidsfråga innan Kent Ekeroth också tvingas bort från partiledningen”, skriver hon på SVT Debatt.

Kent Ekeroth

Riksdagsmannen Kent Ekeroth är 31 år och sitter i justitieutskottet och är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Han blev tidigt omskriven då han 2006 sparkades från ett jobb på Sveriges ambassad i Israel. Ambassadören motiverade beslutet med att han Ekeroth inte berättat om sitt engagemang i Sverigedemokraterna (som då inte var riksdagsparti), och dels med åsikter som han uttryckt i olika debattinlägg.

Tidigare i år kom det fram att justitieutskottets tjänstemän mildrat en text om handlingsplan mot extremism av Ekeroth eftersom det fanns risk för att den skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.

Källa: Tidskriften Riksdag & Departement med flera. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet