Omar Mustafa Foto: Scanpix

Omar Mustafa svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas nye partistyrelseledamot Omar Mustafa har väckt debatt för sina kopplingar till antisemiter. Nu svarar han på kritiken i ett öppet brev.

Kritiken har bland annat handlat om att Omar Mustafa som ordförande för Islamiska förbundet arrangerade föreläsningar med ökända antisemiter och även bjöd in föreläsare med homofoba åsikter.

”Rasism och hatpredikningar får aldrig legitimeras, de måste mötas, motverkas och förebyggas”, skriver Omar Mustafa nu i ett öppet brev i Aftonbladet.

Kritiken mot Omar Mustafa

”Under de senaste dagarna har det kommit kritik mot att jag har varit ledare i organisationer som medvetet och omedvetet bjudit in personer som uttryckt sig rasistiskt och intolerant vid olika tillfällen och att detta är att betrakta som legitimering av deras åsikter, skriver Omar Mustafa.

”Viktigt bidrag till dialog”

Han menar vidare att syftet med att bjuda in dessa talare var i linje med hans övertygelse om dialog med väletablerade muslimska föreläsare världen över, utan att för den delen dela alla deras åsikter och att det har varit ett viktigt bidrag till den breda dialogen.

”Jag har full förståelse för kritikernas syn på att dessa personers deltagande kan uppfattas som legitimering av en hatfylld och intolerant syn, inte minst har de senaste dagarnas debatt visat att det har motverkat sitt syfte. Min mening är att inga sådana personer bör bjudas in om de inte starkt tagit avstånd från sina tidigare hatfyllda uttalanden”.

Något Omar Mustafa menar att Islamiska förbundet måste vara mycket bättre på att säkerställa.

”Vi ska ha ett forum för dialog, och det ska vara ett forum som bygger på alla människors lika värde. Och det måste också vara grunden när vi väljer vilka som ska medverka”.

SVT kunde i går berätta att Socialdemokraternas valberedning redan för ett år sedan varnades om att Omar Mustafa arrangerade föreläsningar med ökända antisemiter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet