Foto: Stefan Jansson/SVT

Omfattande insats i skärgården

Uppdaterad
Publicerad

Försvarets insats i Stockholms skärgård fortsätter med oförminskad styrka under dagen efter larmet om främmande underrättelseverksamhet. ”Jag har sett fem-sex fartyg och två helikoptrar”, säger ett vittne till SVT Nyheter.

SVT var under eftermiddagen uppe och flög med helikopter över de aktuella områdena i Stockholms skärgård. På bilderna syns flera av marinens fartyg. Även de som bor och arbetar i skärgården märker av aktiviteten.

– Jag är ute varje dag och det är mycket mer aktivitet än vanligt, säger Fredrik Sjöblom på Sandhamnsguiderna till SVT Nyheter.

Insatsen i Stockholms skärgård

Fredrik Sjöblom var under förmiddagen ute på Nämndöfjärden som gränsar till Kanholmsfjärden.

–Det var fem-sex militärfartyg ute och två helikoptrar i luften. Det är svårt att säga vad de gör, men det ser ut som om de åker omkring och spanar.

SVT:s fotograf Stefan Jansson var under förmiddagen ute på Kanholmsfjärden och även han rapporterar om hög aktivitet.

– Det är är militärfartyg i olika storlek som cirklar omkring.

Försvarsmakten förtegen

Försvarsmakten är fortfarande mycket förtegen om insatsen som utlöstes av ett larm under fredagen om ”främmande undervattensverksamhet”.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att området för operationen nu kan definieras.

”Efter nattens arbete fokuserar vi på ett område i Stockholms mellersta skärgård och de yttre farlederna”, uppger operationsledare Jonas Wikström.

– Vi rör oss i ett väldigt stort område, men nu kan vi utesluta vissa delar.

Syftet är att försöka konstatera om det pågår eller har pågått en främmande undervattensverksamhet i aktuellt område, skriver Försvarsmakten.

Försvarsmakten håller en presskonferens kl 17 på högkvarteret i centrala Stockholm.

Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet var det en privatperson som slog larm om ett misstänkt föremål i Kanholmsfjärden. Försvarsmakten intervjuade uppgiftslämnaren som bedömdes som trovärdig. Försvaret uppger att man helt kunnat utesluta att observationerna rör sig om djur eller naturfenomen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet