Foto: TT

”Öppet för att Maud Olofsson prickas”

Uppdaterad
Publicerad

Efter veckans förhör i Riksdagens konstitutionsutskott är den enda rimliga slutsatsen att förra näringsministern Maud Olofsson (C) kommer att bli ”prickad” av KU för sin hantering av Nuon-affären, skriver SVT:s Mats Knutson.

Både finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt har uppgett för KU att näringsdepartementet inte följt gällande regler när departementet godkände affären. Därmed ligger vägen öppen för en ”prickning” av Maud Olofsson.

Samtidigt kvarstår en rad obesvarade frågor kring regeringskansliets agerande. Är det sannolikt att varken Anders Borg eller Fredrik Reinfeldt var ovetande om en affär på nästan hundra miljarder kroinor? Båda två har intygat för KU att de inte fick någon information förrän i efterhand, medan förra näringsministern Maud Olofsson har uppgett att regeringen var informerad. Här står alltså ord mot ord.

Vattenfalls Nuon-köp

Kanske inte sista ordet

En annan fråga är hur sent i processen finansdepartementet var inblandad i affären. Ju närmre in på själva budet på Nuon, desto svårare blir det för ansvariga på departementet att hävda att man inte höll sig uppdaterad om händelseutvecklingen.

Även om det i dag tycks klart att Maud Olofsson blir syndabocken i Nuon-affären är kanske inte sista ordet sagt här. Hon har hittills vägrat att komma till KU. Men efter Borgs utspel i KU i tisdags där han lade hela skulden på Maud Olofsson har hon reagerat hårt och uppges idag vara mycket upprörd över att få bära hundhuvudet.

Väljer Maud Olofsson att offentligt lufta sitt missnöje och slå tillbaka mot Borg och Reinfeldt sitter alliansen i ett mycket besvärligt läge. Att få en intern, kanske både bitter och uppslitande, strid på halsen några månader före ett val är ett mardrömsscenario för varje regering.

Reinfeldt formellt medansvarig

Frågan är också i vilken usträckning statsminister Fredrik Reinfeldt är ansvarig för hanteringen av Nuon-affären, trots att han enligt egen utsago inte kände till budet och trots att näringsdepartementet inte följde de interna reglerna för gemensam beredning. I Sverige fattar regeringar kollektiva beslut, även när det handlar om den typ av frågor som gällde godkännandet av Nuon-affären.

Det innebär alltså att Fredrik Reinfeldt formellt är medansvarig i det ställningstagande som Maud Olofsson meddelade Vattenfalls styrelse – trots att Reinfeldt menar att reglerna inte följdes.

Frågan är dock om KU kommer att driva denna linje i sitt betänkande, eller om utskottet i stället eftersträvar en bred enighet och då i stället riktar in sig på att kritisera Maud Olofsson. Sannolikt väljer KU det senare alternativet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenfalls Nuon-köp

Mer i ämnet