På bio med Palme sista kvällen

Uppdaterad
Publicerad

Alla som var med har sina minnen kring mordet på Olof Palme. En som har särskilt starka upplevelser är Rapports Göran Åhgren som först var på samma bioföreställning som makarna Palme, för att bara några timmar senare kastas rakt in i nyhetsförmedlingen kring mordet.

-Jag hade ju sett att Palme var där på bion, men tänkte inte så mycket på det då. Han var ju mycket filmintresserad, det var alltid skojigt att tala film med honom, berättar Göran.

-Och att man såg statsministern ute på stan så där var ju inget ovanligt på den tiden.

Obegripligt

-Efter filmen föreslog min hustru att vi skulle gå längs Sveavägen upp mot Kungsgatan och kanske ta ett glas vin någonstans, men jag ville gå direkt hem.

-Så, vid halv två-tiden, ringde de från jobbet, och sade ”Palme är skjuten, du måste komma in”. Det var förstås helt obegripligt.

På Rapportredaktionen, som hastigt hade bemannats – detta var långt före nattsändningarnas tid – rådde ett visst kaos innan den första sändningen gick ut klockan 4 på morgonen. Ett mord på landets statsminister en sen fredagskväll var inget som någon nyhetsredaktion hade rutiner för.

En annan tid

Det var också en helt annat tid vad gäller medier och informationsspridning, före mobiltelefonerna och före internet.

-Jag fick uppdraget att berätta ”Vem var Olof Palme?”, berättar Göran.

-Då var det att gå till uppslagsboken för att få basfakta rätt, född 30 januari 1927 och så vidare.

Och så började jag skriva. Men jag kom först bara till orden Olof Palme var... Sedan tog det stopp.

Nästa problem

När professionalismen segrat och Göran formulerat en text dök nästa problem upp.

Ingen hade tänkt på att kalla in någon som kunde köra en filmscanner – vilket betydde att det inte kunde bli några rörliga bilder i Görans inslag.

-Jag fick order av bildproducenten att välja fem stillbilder och sedan satt jag bredvid Ewonne Winblad i sändningen klockan 4 och berättade till dem.

Att det var en annan tid blev också tydligt när Göran ringde till hovet för att få en kommentar. Där var man helt omedveten om vad som hade hänt.

-Ni måste nog väcka kungen och berätta att statsministern är skjuten, sade jag.

Porträtt på danska

-Någon kom på att det fanns ett färskt reportage om Olof Palme som Danmarks Radios korrespondent i Stockholm hade gjort, och som kunde fungera som porträtt av honom. Så i de första sändningarna porträtterades Sveriges mördade statsminister på danska, innan vi hunnit speaka om det.

Ännu på lördagsmorgonen kom det in medarbetare som inte hade nåtts av nyheten.

-De blev så klart förvånade över att se pådraget. Men det var som sagt en helt annan tid, fast det bara är tjugofem år sedan. I dag skulle alla veta, inom loppet av några minuter.

Torbjörn Jacobsson

torbjorn.jacobsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.