Justitieminister Beatrice Ask i Agenda. Foto: SVT

Partierna överens: Lagen om fotboja bör skärpas

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspartierna är alla av den uppfattningen om att lagstiftningen om fotboja och kontaktförbud bör skärpas.

Justitieminister Beatrice Ask (M) sade i kvällens Agenda att mycket talar för att det behöver göras förändringar i lagen om fotboja. Inte en enda gång sedan möjligheten att förse personer med fotboja infördes i lagstiftningen har fotbojan faktiskt använts.

– Vi kan ha lagt ribban för högt. Vi måste fundera på om man kan använda fotbojan i ett tidigare skede, sade Beatrice Ask.

Hon vill inte ge någon tidsplan för när lagen kan skärpas, utan sade att det pågår flera utvärderingar.

Intigritetskränkning vägs mot skydd

Problemet med fotbojan är att den är integritetskränkande för den som bär den, vilket måste vägas mot behovet av skydd hos en utsatt kvinna, menade Ask.

– Varje enskilt fall måste bedömas för sig. Hur skyddar vi kvinnorna bäst? För mig är kvinnofrid oerhört centralt. Många kvinnor har problem och några är riktigt illa utsatta. Samhället behöver ta till åtgärder. Lagen används inte. Men vi måste ha en seriös diskussion. Lagstiftningen har funnits några år och det är bara ett år som den tekniska utrustningen funnits på plats. Det är ingen lång tid i de här sammanhangen.

De andra partierna som Agenda kontaktat är samtliga för att lagstiftningen om elektronisk fotboja vid kontaktförbud bör skärpas ytterligare:

Johan Linander, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet och vice ordförande i justitieutskottet, är sedan länge förespråkare av fotboja i kombination med besöksförbud och kontaktförbud. Han hoppas beslutet att ändra lagen ska bli ett av de första som fattas efter valet. Det ska räcka att man brutit i någon form flera gånger mot kontaktförbudet, anser han.

Johan Pehrson, som är ledamot i justitieutskottet och medverkar i Agendas reportage i kväll, anser att de kontakt- och besöksförbud som finns är för veka och att man tidigare ska kunna använda elektronisk fotboja för att skydda en hotad person och även för att hjälpa de personer som har svårt att hålla sig borta trots kontaktförbud.

Anna Wallén, Socialdemokraterna, ledamot i justitieutskottet:

”Det är möjligt att få fotboja med en gång redan i dag om riskbedömningen är sådan, men det ställs väldigt höga krav. Det är dags att se över om inte kraven kan sänkas, men också hur riskbedömningarna ska kunna förbättras. Om Folkpartiet och Centern har förslag på att förbättra på det här området borde de komma till riksdagen med ett lagförslag, de sitter ju i regeringsställning.”

Henrik Gustafsson, informationssekreterare för Sverigedemokraterna i riksdagen:

”Vi ser positivt på att se över möjligheten till att utdöma fotboja som straff. Inte minst med tanke på det obefintliga resultat lagändringen från 2011 har inneburit.”

Caroline Szyber, Kristdemokraterna, ledamot i justitieutskottet:

”Intentionen var att det skulle bli enklare, men det blev inte så. Lagen har inte fyllt sitt syfte. Vi är beredda att se över den.”

Maria Ferm, rättspolitisk talesperson hos Miljöpartiet och ledamot i justitieutskottet:

”Ökad användning av fotboja är ett sätt att öka tryggheten för framför allt förföljda kvinnor. Samtidigt är det viktigt att rättssäkerheten är stor när beslut fattas om tvång att använda fotboja”.

Lena Olsson, rättspolitisk talesperson hos Vänsterpartiet och ledamot i justitieutskottet:

”Vänsterpartiet tycker att det är bättre att använda fotboja i större utsträckning än i dag och att man därför bör se över lagstiftningen och tillämpningen. Det allvarligaste med de ständiga överträdelserna av kontaktförbudet är dock inte fotboja eller inte fotboja, utan att olika former av överträdelser (såsom skickandet av hundratals sms) ”bara” bedöms som ett ringa brott. Syftet med lagstiftningen och vårt ställningstagande är alltså inte att så många som möjligt ska få fotboja, utan att lagstiftningen fungerar på ett bra sätt och ger ett effektivt skydd till kvinnorna.”

Agenda söndagen den 18 maj kl 21.15 i SVT2. Se programmet här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.