Både PCB och DDT är förbjudna i Sverige men lagras fortfarande i kroppen och förekommer oftast i det vi äter, som till exempel fet fisk från Östersjön. Foto: Scanpix/SVT

PCB ger högre strokerisk

Uppdaterad
Publicerad

En ny svensk studie från Uppsala universitet visar att personer med höga halter av miljögiftet PCB och bekämpningsmedlet DDT i blodet kan ge dubblad risk att få stroke.

–Framförallt unga mödrar bör vara försiktiga, säger professor Lars Lind.

Studien följde närmare 1000 individer under flera år och resultat visar att de som hade höga nivåer miljögifter i blodet löpte en fördubblad risk att få stroke.

–Det finns inget sätt att få ner värden eftersom de kan endast brytas ner i kroppen, sakta men säkert, förklarar Lars Lind, professor i kardiovaskulär epidemiologi vid Uppsala Universitet som gjort studien tillsammans med kollegor från Norge, USA och Korea.

Både PCB och DDT är förbjudna i Sverige men lagras fortfarande i kroppen och förekommer i det vi äter, som till exempel feta mjölkprodukter, men framförallt i fet fisk från Östersjön.

–Man ska nog akta sig för att äta fet fisk från Östersjön alltför ofta, men det är framförallt ammande unga mödrar som bör vara extra försiktiga eftersom PCB förs vidare via modersmjölken, säger Lars Lind.

PCB och DDT orsakar åderförkalkningar i halspulsådern som senare kan leda till stroke.  

Fakta

Miljögiften PCB finns i plast och i förorenat vatten och är svår att bli av med eftersom den lagras under lång tid i djurlivet.

DDT är ett bekämpningsmedel mot myggor som används mycket i länder som har problem med Malaria, och sprids via luften till resten av världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.