Foto: TT

Pensionärer kan få 300 mindre i månaden

Publicerad

Regeringen och alliansen är överens om att ändra pensionssystemet så att pensionerna inte varierar så mycket beroende på konjunkturen. Men förändringen kan innebära att snittpensionären riskerar att gå miste om en höjning av pensionerna på 300 kronor om den sker nästa år.

Den så kallade bromsen i pensionssystemet har slagit till och sänkt pensionerna tre gånger sedan 2010. Framöver ser prognoserna ljusare ut med flera hundralappar mer i plånboken nästa år.

Men höjningen riskerar att frysa inne om den förändring av bromsen som regeringen och alliansen i pensionsgruppen kommit överens om blir verklighet redan nästa år.

Förändring 2016

Nu vill Folkpartiet att man ska vänta till tidigast 2018.

– Den här förändringen skulle innebära att pensionärerna får 300 kronor mindre i pension per månad. Det tycker inte vi är inte rimligt och vi tycker man ska vänta med att införa det här så att pensionärerna påverkas mindre, säger Mats Persson (FP).

I morgon skickar Socialdepartementet ut en skrivelse på remiss där utgångspunkten är att förändringarna träder i kraft 2016. Av beräkningarna framgår att det handlar om en skillnad mellan det gamla och det nya systemet på nära 300 konor nästa år och 200 kronor året därpå.

– Efter ett antal år med lägre pensioner så har ett antal pensionärer runt om i landet förväntat sig att pensionerna ska räknas upp kraftigt. Då är det rimligt att de får den här kompensationen, säger Mats Persson

”Svängningar påverkar låga pensioner”

Syftet med förändringen är att undvika att pensionerna svänger för mycket upp och ner beroende på konjunkturen. Men frågan är om Folkpartiet har stöd i den övriga alliansen för att skjuta fram förändringen av bromsen.

– Det ska på plats så fort som möjligt och borde, det borde ha gjorts för flera år . De stora svängningarna upp och ner drabbar främst de med lägst pensioner, säger Centerpartiets ledamot Solveig Zander

Men de som hoppas på en högre pension nästa år och går miste om det, vad säger du till dem?

– Jag tycker att det är viktigare att man får balanseringen så fort som möjligt så att pensionärerna ved vad de får.

Moderaternas Lars-Arne Staxäng vill avvakta pensionsgruppens kommande diskussion men slår fast:

– 2016 och 2017 kommer att vara positiva år för pensionärerna och det ät självklart något vi får ta in i den här diskussionen.

Inte heller regeringen har satt ner foten men socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har tidigare sagt att ambitionen är att införa förändringen så snart som möjligt. Hon vill inte kommentera departementets uträkningar i dag.

– Tidpunkten ska vi resonera om i pensionsgruppen och jag kommer inte att förekomma den diskussionen, hälsar hon via sin pressekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.