Foto: SVT

Personal får inte delta i manifestation mot nedskärningar

Uppdaterad
Publicerad

Personal på förskolor i Solna får inte delta i en protestmarsch mot nedskärningar. Det hävdar föräldranätverket bakom marschen.

På fredag hålls en stor manifestation mot stora barngrupper och låg personaltäthet på förskolorna i Solna. 27 olika förskolor gått samman i ett föräldranätverk där man kräver att kommunen satsar på förskolan.

Efter protestmarschen kommer föräldrar och barn ämna över en lista med namnunderskrifter till lokala politiker. Men nu kommer uppgifter om att personal på förskolor inte får medverka i marschen för sina chefer.

– Vid flera tillfällen har personal berättat olika negativa saker om verksamheten när vi hämtar våra barn, men de säger ofta ”säg inte att det var jag som sa det”. Och nu är det flera som vill gå marschen men som uppger att de inte får för sina chefer, säger Greta Schibbye, representant för Nätverket för föräldraråd i Solna.

När SVT ställer frågan till en av förskolecheferna i kommunen säger hon att uppgifterna inte stämmer men att personal och föräldrar bör hålla isär sina intressen i frågan.

Tycker du att föräldranätverket hjälpt något vad gäller nedskärningarna?

– Jag måste säga ändå att jag tycker att föräldrarna ska få jobba för sig och så jobbar vi för oss. Mitt uppdrag är ju ändå verksamheten.

Och manifestationen, kommer du eller personalen att delta i den?

– Jag kommer inte att vara med. Jag är inte här då. Vad gäller personalen så vet jag faktiskt inte. Vi har inte pratat om att vi ska delta. Men det är fritt, det får man göra om man vill.

SVT håller just nu på med en stor granskning av förskolebaracker- hur ser miljön ut på dina barns förskola? Hör av dig till oss på mejladress: marja.grill@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.