Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert, tror att hoppet att någon överlevt flygkraschen är litet. Foto: SVT

”Planet kan ha brutits sönder”

Uppdaterad
Publicerad

Det försvunna Air Asia-planet kan ha flugit in i en kraftig åskcell och brutits sönder i luften. Det är den mest troliga hypotesen just nu, enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll. Stämmer teorin är hoppet litet för att någon ska ha överlevt.

Informationen kring det saknade indonesiska flygplanet QZ8501 är fortfarande mycket knapphändig. Hans Kjäll, flygsäkerhetsexpert, misstänker att planet fått problem med ett åskoväder och brutits sönder i luften.

– Man har indikationer på att det var kraftig åska i området och piloten hade begärt ändrad färdrutt. Då kan man misstänka att de var störda av vädret och fattade ett beslut att försöka gå runt området, vilket man normalt gör, säger han.

Försvunnet Air Asia-plan

Ingen nödsignal sändes ut

Om piloten hade fått ett problem som uppmärksammats och försatt planet i ett nödläge hade man normalt en nödsignal, enligt Hans Kjäll. Men ingen nödsignal har sänts ut från det försvunna planet.

– I det här läget, när planet bara försvinner, tyder det på att flygplanet kan ha brutits sönder i luften på grund av att man har flugit in i en kraftig åskcell. Det har hänt tidigare i flyghistorien, även om det inte är så vanligt eftersom det nu finns väderradar i alla plan, säger han.

Små chanser att någon överlevt

Om planet har brutits sönder är chanserna att hitta några överlevande mycket liten. Det kan också vara svårt att hitta vrakresterna efter planet.

– Det är ganska stora vattenytor det handlar om här, mellan Indonesien och Singapore Har planet gått sönder över havet kommer lådorna att sjunka och då har man en svår efterforskningsuppgift framför sig, säger Hans Kjäll.

Tror ändå på svar

Hans Kjäll tror ändå att vi kommer att få svar på vad som har hänt med flygplanet, inom de närmaste veckorna.

– Om man söker i tid, innan undervattenssändarna har slocknat, kan man hitta de svarta lådorna relativt snabbt. Men det betyder också att man måste ha avancerad sökutrustning på plats och det tar ju också tid. Ungefär tre veckor har man på sig innan sändarna slocknar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnet Air Asia-plan

Mer i ämnet