Varning för halka i stora delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Dagarna före jul är några av de allra farligaste på landets vägar och den rådande halkan kan ställa till det ännu mer. Det är glashalt på många vägar i Sverige just nu och även i morgon väntas halka i stora delar av landet.

Under söndagen inträffade flera allvarliga olyckor. I morse frontalkrockade en minibuss med två barn och fyra vuxna med en personbil på länsväg 506 i närheten av Markaryd. Sju personer fick föras till sjukhus och minst en av dem är allvarligt skadad.

Vid lunchtid fick en bil sladd på riksväg 44 i höjd med Blomsterlandet i närheten av Uddevalla. En kvinna fick klippas loss ur sin bil och två kvinnor fördes till sjukhus.

Fortsatt halt

Enligt Trafikverkets halkprognos blir det fortsatt halt på de flesta håll under natten mot måndagen och under dagen väntas halka i mellersta och norra Sverige.

– Ett regnoväder drar in över västkusten och fortsätter sedan upp över landet i form av snö, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

Flera typer av halka

Det blir då snöhalka i Norrland och i mellersta Sverige is- och frosthalka.

– Och i södra Sverige stiger temperaturen och det kan bli mycket vatten på vägarna efter regnet, vilket kan leda till vattenplaning, säger Nils Holmqvist.

Trafikverket manar trafikanter att hålla avstånd, planera resan i god tid och att gasa och bromsa mjukt.

– Det är ju bättre att komma fram sent än att inte komma fram alls, säger Nils Holmqvist.

FARLIGA VÄGAR I JUL OCH NYÅR

E4 från Gävle och norrut

E6 vid Tanumshede

E10 hela vägen

E12 hela vägen

E14 hela vägen

E16 från Gävle till norska gränsen

E18 från Karlstad till norska gränsen

E20 från Kumla till Göteborg

E22 från Söderköping till Lund

E45 från Trollhättan till Övre Soppero

Riksväg 26 från Kristinehamn till Johannisholm

Riksväg 70 från Borlänge till norska gränsen

Riksväg 84 från Hudiksvall till norska gränsen

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.