Foto: Scanpix

Polis på Facebook: ”Riv hela skiten”

Uppdaterad
Publicerad

Vårens Husbykravaller fick känslorna att svalla i polisens Facebookgrupp, och kritken mot Reva-projektet kallades ”moralpanik”.

Polisen utsattes under gårdagen för hård kritik sedan tidningen Expressen avslöjat en stängd Facebookgrupp med 5.000 medlemmar, där enskilda poliser uttrycker sig kränkande om journalister, makthavare och debattörer.

I dag avslöjar Expressen att inläggen i gruppen inte bara handlat om enskilda personer, utan även om händelser som kravallerna i Stockholmsförorten Husby i våras och det uppmärksammade Reva-projektet under vintern.

Polisens hemliga Facebookgrupp

”Ringa in dem med hundar”

I ett inlägg under våren ifrågasätter en polisman polisens metoder under kravallerna:

”Alltså varför sätter vi inte in en jättekommendering ringar in dem med hjälp av hundar och helikoptrar och griper hela bunten...”

I ett annat inlägg svarar ytterligare en medlem:

”Ett förslag. Kista kommun... Riv hela skiten. Erbjud skötsamma medborgare nytt boende. Övriga brådskar med mer än 30 avsnitt i BR=tillför inget till samhället=Hejdå. Norrbottens län har minskat i invånare senaste åren. Skicka iväg patrasket. Samt en fundering till. När man möts med våld/blir stenkastad på... Varför inte nyttja nödvärnsparagrafen och använda tjänstevapnet? En sten i skallen = ridå.”

Ytterligare ett inlägg i Facebookgruppen är skrivet av en polisman den 20 maj, en vecka efter att polisen skjutit ihjäl en 69-årig knivbeväpnad man, vilket också var den händelse som blev gnistan till kravallerna:

”Vilka vidriga kräk!!! Åh vad jag önskar att jag och min kompis Sigge var där...”

Med ”Sigge” åsyftas i det polisens tjänstevapen, Sig Sauer.

Erbjöd sin hjälp

Under Husbykravallerna erbjöd sig också en mängd poliser runt om i landet att hjälpa sina kollegor vid Stockholmspolisen, vilket framgår i bl.a. inlägget:

”Jag sitter med hjälmen på i Skåne o bara väntar på att det ska ringa...”

Ytterligare en polis kommer i ett inlägg med förslag på arbetsmetoder i polisens arbete:

”Jag vill ju påstå att hundarna alltid är de som fäller avgörandet när det kommer till att hantera folkmassor.”

Kritik mot Reva hånas

Även kritikerstormen som mötte det så kallade Reva-projektet hånas i ett antalt inlägg av den stängda Facebookgruppen.

Kritiken som mötte projektet, som genomfördes under vintern och bl.a. innefattade uppmärksammade id-kontroller av personer med utländskt utseende i Stockholms tunnelbana, beskrivs som en ”extremvänsterkampanj” och ”moralpanik”.

I ett inlägg beskriver en av gruppens medlemmar kritiken i följande ordalag:

”En välregisserad (extrem)vänsterkampanj helt enkelt. Vinkla sanningen någon grad, krydda med lite ljug och ta saker ur sitt sammanhang = vinst! Media hakar på i sann sensationsanda och sprider mytbildningen.”

Ytterligare en medlem reagerar kraftfullt på justitieminister Beatrice Asks uttalanden kring projektet:

”Nu får det fan vara nog. Herregud. Som sagt, var är cheferna, lagstiftarna?”

Hån mot Beatrice Ask

Ask hånas även för att hon inte tydligt tagit ställning för polisens insatser under Husby-kravallerna.

En polisman citerar i ett inlägg på Facebookgruppen ett TT-telegram som säger att Ask låter hälsa att ”om någon blivit förolämpad av polisen ska det givetvis anmälas och hanteras enligt gällande regler.”

I en kommentar till Asks uttalande konstaterar polismannen lakoniskt:

”Härligt att känna stödet!”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens hemliga Facebookgrupp

Mer i ämnet