Polisens uppmaning väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Jönköping gick ut och uppmanade allmänheten att hålla sig borta från centrala Jönköping den första maj då Svenskarnas parti ska demonstrera. Reaktionerna har varit många.

Det var i fredags som SVT:s Smålandsnytt kom med rekommendationen:

– Vi varnar utav välvilja. Det är kanske inte så lämpligt att befinna sig i närheten av demonstrationen med barnvagn om det blir stökigt, säger Mats Rosenqvist, chef på brottsförebyggande sektionen på polisen i Jönköping.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

– Vi rekommenderar inte folk att stanna inne, men att de ska hålla sig ur färdvägen, säger nu Camilla Danielsson, kommunikationschef hos Jönköpingspolisen.

På microbloggen twitter har kommentarerna varit många. Bland annat undras det om ”arbetarna ska hålla sig borta på sin egen dag”. Den kända debattören Helle Klein skriver ”Helt absurt! Polisen ger tillstånd till nazidemo 1:a maj och uppmanar allmänheten att stanna inne.” Ytterligare en annan kallar uppmaningen både märklig och farlig för demokratin.

Tillstånd ifrågasätts

Partiet har fått tillstånd att demonstrera, och 250-300 poliser kommer att finnas på plats för att förhindra att förra årets våldsamheter upprepas.

– Vi kan inte neka någon demonstrationstillstånd på grund av risken för att det ska bli stökigt. Det är vår uppgift att se till att ordningen upprätthålls, säger Mats Rosenqvist, chef vid brottsförebyggande sektionen på Jönköpingspolisen, till SVT.

Men även polisen beslut kritiseras i de sociala medierna – flera tycker att det är självklart att polisen ska kunna ge avslag till en ansökan att demonstrera.

Arbetarrörelsens demonstrationståg kommer att hållas i en annan del av staden och än så länge har ingen antinazistisk demonstration fått tillstånd.

Friluftsgudstjänst planeras

Mitt i det område där Svenskarnas Parti ska demonstrera ligger Sofiakyrkan. Där planeras nu en stor friluftsgudstjänst som ska äga rum samtidigt som nazisterna tågar ett par kvarter bort.

– Vi vet att det kommer att vara mycket hårda ord och mycket känslor i stan den dagen. Förra året valde många att inte visa sig, att inte ge någon uppmärksamhet. Så kom en fråga till oss i kyrkan – kommer ni att göra något i år? Då valde vi att göra det vi kan, säger Martin Ahlqvist, präst i Bymarkskyrkan som är med och arrangerar gudstjänsten.

Kyrkorna sökte tillstånd av polisen i fredags eftermiddag och har inte fått klartecken för arrangemanget ännu.

Fakta: Första maj i Jönköping

  •  I fjol uppstod oroligheter under Svenskarnas partis demonstration. Stenar kastades, bilar sattes i brand och flera personer fick föras till sjukhus. Åtta personer greps och ett 30-tal omhändertogs.
  •  Misstankarna gällde då bland annat våld mot tjänsteman, skadegörelse, våldsamt motstånd och flera fall av misshandel.
  •  Polisen har gett tillstånd till en liknande demonstration som förra året, men beslutet har överklagats av kommunen som menar att invånarnas trygghet måste komma före nazisternas rätt att demonstrera. Hittills har ingen motdemonstration fått tillstånd. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskarnas Parti demonstrerar i Jönköping

Mer i ämnet