Politiker eniga: ”Förbjud minkfarmar”

Uppdaterad
Publicerad

Kort efter SVT:s publicering av missförhållandena på svenska minkfarmar kommer krav från (S), (V) och (MP) att avveckla produktionen helt i Sverige.

Västerpartiets går längst och vill förbjuda all pälsdjursuppfödning.

-Vid ett rödgrönt maktskifte kommer jag att verka för att pälsdjursuppfödning förbjuds fortast möjligt, säger partiledaren Lars Ohly enligt ett pressmeddelande.

Ohly passar också på att kritisera jordbruksminister Eskil Erlandsson (C):

-Eskil Erlandsson har ägnat sina fyra år vid makten till att systematiskt försämra för djuren. Trots larmrapporter om systemfelen inom pälsindustrin har jordbruksministern valt att blunda för problemen. Erlandsson har satt profit framför djurens välfärd. Det är oacceptabelt.

”Vinner vi valet genomför vi förslaget”

Socialdemokraterna och Miljöpartiet går gemensamt ut och kräver att minkfarmerna avvecklas.

-Förra mandatperioden tog vi rödgröna fram ett förslag till skärpta djurskyddsregler för minkfarmerna, som i praktiken skulle innebära att farmerna fick lägga ner. Förslaget röstades ner av den nya borgerliga majoriteten, men vinner vi valet genomför vi förslaget, säger Jan Emanuel Johansson (S) enligt ett pressmeddelande.

Enligt Helena Leander, riksdagsledamot för MP, visar Djurrättsalliansens granskning att minkfarmarna inte lever upp till djurskyddslagens krav.

-Verksamheter som bryter mot lagen och utsätter djuren för ett oacceptabelt lidande kan inte få fortsätta, säger Leander i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.