Poppis med vätskeersättning i juli

Uppdaterad
Publicerad

Sol och värme sätter sina spår i apotekens försäljningssiffror. Storsäljaren i juli blev vätskeersättning, följt av bland annat solskyddsprodukter och salvor för insektsbett.

Att få i sig tillräckligt med vätska när kvicksilvret kryper allt högre kan vara knepigt. Ett sätt att kompensera för salterna vi svettas ut är att dricka vätskeersättning, vilket ovanligt många tycks ha tagit fasta på denna sommar.

– Under vecka 28 ökade försäljningen av vätskeersättning med 100 procent, jämfört med samma månad förra året, säger Eva Fernell, kommunikationsdirektör på Apoteket AB.

Även hos Kronans Apotek, liksom Apoteksgruppen samt Apoteket Hjärtat, har försäljningen av brustabletterna med olika smaker skjutit i höjden.

– Vi ser en markant ökning, 75 procent i juli mot samma månad i fjol. Det är nog en kombination av att det har varit så varmt och att folk blivit mer medvetna om att man kan använda vätskeersättning vid andra tillfällen än vid resor och magsjuka, säger Helene Westin Pettersson, apotekschef Kronans Apotek.

Bad, grillkvällar och andra utomhusäventyr återspeglas också i julistatistiken. Bland de produkter som gått bra finns värktabletter, solskydd, plåster i diverse former samt salvor mot insektsbett.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.