Foto: TT

”Prischock drabbar gaskunder”

Uppdaterad
Publicerad

Gasleverantörer hävdar att kraftigt höjda priser för biogaskunder beror på ett misslyckat ägarbyte.

Fem företrädare för den svenska biogasbranchen skriver på Svenska Dagbladet Brännpunkt att priset på biogas, för både hushåll och företag har stigit med 27 procent på två år. Anledningen är ett ägarbyte för stomnätet som skulle öka konkurrensen och pressa priserna:

”I samband med gasnätsaffären lovade Swedegas att de som ensam, stark ägare till transmissionsnätet bättre skulle skapa förutsättningar för gasens fortsatta expansion och tillväxt, samt att de genom synergieffekter skulle sänka tarifferna.  Men det verkar som att det inte var annat än tomma löften. ”

Priset gick upp

Istället blev det tvärtom, skriver gasföreträdarna, däribland vdn för E.ON Gas:

”Av allt det som Swedegas utlovade och åtog sig i samband med gasnätsaffären är inget i dag levererat. I stället har de höjt avgifterna för sina kunder med 27 procent. Den inslagna vägen är alarmerande och ökade kostnader kommer att påverka slutkunderna på marknaden; konsumenter med gaspanna hemma, bostadsrättsföreningar, restauranger och inte minst många redan hårt pressade små och stora industrier.”

”Myndigheterna gör inget”

Branchföreträdarna menar att ansvariga myndigheter stillatigande ser på, trots att de är medvetna om problemet:

”Vi är besvikna och mycket kritiska till utvecklingen. Dessutom sker det medan Energimarknads-inspektionen, som är satt att granska energimarknaderna för att skydda kunderna, bara tittar på.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.