Foto: TT

Rätt antibiotika med ny metod

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Uppsala universitet utvecklar en ny metod för att snabbt kunna avgöra om enskilda patienter har drabbats av antibiotikaresistenta bakterier.

Den innebär att rätt antibiotika ska kunna sättas in, skriver Upsala Nya Tidning.

I dag väljer sjukvården att sätta in antibiotika baserat på uppgifter om hur resistensen ser ut för en stor grupp människor, exempelvis hela Sveriges befolkning. Kan det göras utifrån den enskilda patienten ökar träffsäkerheten. Risken minskar också för att ett annat antibiotikum måste sättas in, uppger tidningen.

Metoden ger hopp om att kunna minska antibiotikaanvändning.

Enligt UNT kan metoden minska tiden för bestämningen av arten på bakterierna, som orsakat infektionen, från dagens en-två dagar till mindre än fyra timmar.

Tidningen skriver att metoden utförs med känsliga och automatiserade mätningar av bakteriernas tillväxt, som enkelt kan göras på sjukhuslaboratorier.

Uppsalaforskarnas studie är publicerad i Journal of Clinical Microbiology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.