Foto: TT

Regeringen plockar SJ på pengar

Uppdaterad
Publicerad

SJ har varslat 400 anställda och ska lägga ned ett 20-tal resebutiker. Allt på grund av tuffa sparkrav. Samtidigt har regeringen plockat ut över en halv miljard kronor ur bolaget de senaste fem åren. När SJ presenterar sitt bokslut på torsdag kan SJ tvingas dela ut ytterligare cirka 100 miljoner kronor.

Regeringen kräver att helstatliga SJ ska dela ut en tredjedel av vinsten varje år om bolaget uppfyller vissa finansiella mål, bland annat 10 procents avkastning på eget kapital över en konjunkturcykel.  Sedan 2008 har SJ fått lämna cirka 600 miljoner kronor till regeringen.

Samtidigt ska nu bolaget spara cirka en miljard kronor på tre år. Många anställda måste gå och på nästan 20 platser lägger SJ ned sina resebutiker den sista mars.

Vinst på 300 miljoner

När SJ nu lämnar bokslut för 2013 kan det bli ytterligare 100 miljoner kronor som SJ måste lämna i från sig. Vinsten för de tre första kvartalen var 218 miljoner kronor och om vinsten för det tredje kvartalet blir i samma storleksordning som året innan hamnar årsvinsten efter skatt på cirka 300 miljoner kronor.

Adelsohn ifrågasatte utdelningen

Den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn var SJ:s ordförande i nio år fram till april 2011 då han fick sparken av alliansregeringen. Orsaken var bland annat att han ifrågasatt kravet på utdelning av SJ:s vinst, pengar som han ansåg SJ behövde bättre.

– Jag sade att vi har inte råd att dela ut, ändå krävde de utdelning. Om jag inte hade blivit avsatt hade jag avgått. Men det var mycket roligare att bli avsatt, säger Ulf Adelsohn.

Seko vill se återinvestering

Fackförbundet Seko, som organiserar en stor del av SJ:s anställda, är kritiskt till regeringens utdelningspolitik, en politik som grundades under den socialdemokratiska regeringen Persson.

– Det är för mycket pengar. Man kan ha ett avkastningskrav på ett företag, det är helt okej. Men hur mycket pengar ska få stanna kvar och jobba i företaget? Det är en ganska sund tanke. Att den vinsten man har återinvesteras i företaget. Hur mycket av vinsten behöver egentligen Borg och kompani till sin statskassa?, frågar Sekos ordförande Jan Rudén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.