Regeringen sänker bankernas bonustak Foto: TT

Regeringen sänker bankernas bonustak

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen stoppar storbankernas möjlighet att ge två årslöners bonus till nyckelpersoner.

Regeringen sänker storbankernas bonustak. Det ska inte bli möjligt att utnyttja undantaget om att efter ett ja från aktieägarna ge två årslöner i bonus.

När EU tidigare enades om bonustak för banker skrevs det in i direktivet att bonus i normalfallet inte får överstiga en årslön, men att den kunde bli två årslöner efter stämmobeslut. Den optionen använder nu inte den svenska regeringen.

I förslaget till riksdagen står att den rörliga ersättningen inte får vara större än den fasta och bonustaket läggs vid 100 procent av den fasta lönen, skriver Dagens Industri.

Bland andra storbankerna SEB, Swedbank och Nordea har i dag efter stämmobeslut ett bonustak på maximala 200 procent av den fasta lönen.

-Det här är en katastrof. Vi riskerar att tappa nyckelpersoner utomlands, säger en högt uppsatt bankir till tidningen.

Finansmarknadsministerns pressekreterare Victoria Ericsson säger att regeringen med sitt förslag vill motverka kortsiktighet och risktagande.

Bonuslagen träder i kraft i augusti och innebär, enligt finansdepartementet, att ingen bank kommer att kunna betala ut mer än en årslön i bonus för helåret 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.