Damberg: Jag missade voteringen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringssidan vann i dag något oväntat dagens omröstning om att höja brytpunkten för när statlig skatt ska betalas. Och de var tre toppnamn inom oppositionen som banade väg för en regeringsseger.

Med bara en enda röst, 154 mot 153, beslutade riksdagen oväntat att inte begära att regeringen drar tillbaka förslaget om att höja brytpunkten för när statlig skatt ska betalas, trots att en majoritet bestående av S, V, MP och SD i finansutskottet föreslagit det.

Anledningen till den oväntade förlusten var att tre toppnamnen inom oppositionen – Jonas Sjöstedt (V), Mikael Damberg (S) och Carina Hägg (S) – saknades i kammaren.

Enligt Jonas Sjöstedts pressekreterare Jose Gutierrez var vänsterledaren frånvarande och hade fått besked om att han utkvittad. Det var ett internt missförstånd inom partiet som gjorde att han inte fanns på plats vid voteringen.

– Om han inte hade trott att han var utkvittad hade han förstås varit på plats vid voteringen, säger Gutierrez.

Damberg var på seminarium

För socialdemokraterna Mikael Damberg Carina Hägg missade voteringen handlade det inte om något internt missförstånd, utan de var på ett internationellt S-seminarium i riksdagens andrakammarsal och hann inte till voteringen i tid.

– Jag missade voteringen, det ska inte ske, säger Damberg.

Han understryker att S inte har ändrat uppfattning och att partiet kommer att titta på hur man ska ta frågan vidare.

– Vi hade gärna vunnit den här voteringen. Vi kommer inte att lyfta samma omröstning om två veckor igen, så är spelreglerna i riksdagen, säger Damberg.

Han framhåller att resultatet om de rödgröna och SD hade vunnit voteringen hade blivit en uppmaning till regeringen att dra tillbaka förslaget. Men det, konstaterar han, har ju redan statsminister Fredrik Reinfeldt sagt att regeringen tänkte strunta i.

– Frågan är inte avgjord, säger Damberg.

Det oväntade resultatet av omröstningen möttes med jubel och applåder på den borgerliga sidan. I oppositionen rådde förvirring efter det oväntade nederlaget.

– Jag är glad som en speleman, sa Carl B Hamilton till DN. Folkpartisten är en av de som drivit motståndet mot oppositionen hårdast i frågan.

Reinfeldt gratulerade löntagare

Trots att omröstningen nu gick majoriteten (rödgröna och SD) emot är sista ordet inte sagt om brytpunkten. Regeringen har sagt att den i alla fall tänkte strunta i det tillkännagivande om att dra tillbaka förslaget som hade blivit resultatet om den de rödgröna och SD hade vunnit omröstningen.

De rödgröna har sagt att de i så fall har tänkt återkomma med ett nytt initiativ när riksdagen 20 november har tagit rambeslutet om budgetpropositionens utgifter och beräknade inkomster. De kan då, om de får majoritet, skriva ett lagförslag i finansutskottet om att skattesänkningen inte ska genomföras vid årsskiftet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var glad över beskedet om dagens votering.

– Då får jag gratulera en dryg miljon löntagare i Sverige till att ha kommit ett steg närmare till att få lite mer kvar av lönen, kommenterar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) omröstningssegern från toppmötet i Bryssel.

Förslagets fortsatta gång

  • Den väntade uppmaningen från riksdagen till regeringen att dra tillbaka förslaget om sänkt statlig skatt uteblev.
  • Den 20 november ska riksdagen besluta om utgiftsramar och inkomstberäkningar för budgeten 2014.
  • Oppositionen har tidigare sagt att de direkt efter det tänker se till att riksdagen skriver en lag om att beslutet om den statliga skatten plockas ut ur budgeten.
  • I slutet av november kan finansutskottet då ta ett beslut i ärendet.
  • När beslutet kommer till kammaren för votering finns det en möjlighet för talmannen att vägra ta upp det, eller att för regeringspartierna yrka på återremiss.
  • Resultatet kan i slutänden ändå bli att oppositionen vinner och stoppar skattesänkningen, eftersom de har majoritet och undviker fler voteringsmissar. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.