Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Foto: SVT

Så vill regeringen förbättra förlossningsvården

Uppdaterad
Publicerad

4.000 kvinnor drabbas årligen av allvarliga förlossningsskador som ger men för livet. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) hoppas rå bot på det – med ett uppdrag om en utredning.

Förlossningsskadorna där underliv och analöppning spricker upp kan ge men för livet, i form av läckage och försämrat sexliv. Sjukvårdsminister Wikström menar att problemet hänger ihop med resursbrist.

– Det handlar såklart om att se till att ha fler barnmorskor i förlossningsvården, men det handlar också om hur kvaliteten på vården generellt ska stärkas, säger han i Gomorron Sverige.

Vad tänker ni göra åt detta då?

– Vi kommer att ge Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, i uppdrag att undersöka det mörkertalet som finns, för vi vet att många kvinnor lider i tysthet. Dessutom kommer vi be dem att presentera de ultimata metoderna för att komma tillrätta med det här.

Det finns en del siffror och information på ämnet förlossningsskador, men det är inte helt klarlagt vilka metoder som fungerar. En uppgift för SBU är att titta på våra grannländer, där exempelvis Finland är ett föregångsland, och se hur vi kan anpassa det till svenska förhållanden. Sverige ligger efter internationellt sett.

Tabu med underliv

Ett av problemen med detta är att det drabbar kvinnor, och att det rör just underlivet. Vården är långt från jämställd, säger Gabriel Wikström.

– Det är fortfarande tabu att prata om frågor som rör underlivet. Och det är ett helt onödigt tabu, det finns ingen anledning att man ska behöva skämmas för dessa skador. Jag välkomnar att vi lyfter detta till debatt.

Vad kan du göra för att bryta tabut?

– Jag sitter här i dag, exempelvis. Men det handlar också om att lyfta frågan med politiska prioriteringar.

Ändå kan uppdraget till SBU ses som en liten gest för de tusentals kvinnor som kommer att drabbas medan SBU utreder. Något tyngre artilleri finns inte att tillgå, menar Gabriel Wikström, och skyller på att ett tidigare förslag från regeringen om ökade resurser röstades ned av de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna.

– I kommande budgetförhandlingar får vi återkomma och se vilka resurser som kan riktas till det här fältet. Det är en viktig fråga och vi behöver göra mer, för det är inte värdigt ett land som Sverige att ha den här typen av problem, säger sjukvårdsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.