Johan Blommé befäl vid Räddningstjänsten Attunda: Det är klart att man reagerar i någon form av chock. Foto: SVT

Reglerna bryts – om och om igen

Uppdaterad
Publicerad

Flera poliser och räddningsarbetare vittnar nu för SVT om hur de varit nära att få sätta livet till i sitt arbete på spåren. Trots löften om att trafiken hade stoppats har de överraskats av rusande tåg.

Trafikverket har brutit mot sina egna regler vid ett flertal tillfällen i år, visar SVT:s granskning. Inte bara banarbetare, utan även poliser och räddningstjänst som kallats dit efter larm, har råkat illa ut. 

8 oktober 2014 Örebro

Polispatrullen har fått löfte om stoppad tågtrafik från Trafikverket. När de söker efter en person på spåret kommer det trots tågstopp flera tåg. 

SVT granskar järnvägen

– Polispersonal och andra som jobbar i spårområden i samband med olyckor blir ju naturligtvis rädda för att det ska hända olyckor. Ytterst handlar det ju om livet och ingen vill mista livet på sitt arbete, säger Mats Nylén huvudskyddsombud på Polismyndigheten i Örebro.

26 juli 2014 Hudiksvall 

Trafikverkets ledningscentral lovar polisen att tågen vid en plats som heter Lillfjärden ska vara stoppade. När polisen går på spåret får de kasta sig undan för tåget. Efteråt visar det sig att Trafikverket inte visste var Lillfjärden ligger. 

– När de gick efter rälsen och sökte efter den här personen så kom det ett tåg. Lyckligtvis så hann de se tåget och hoppa undan, säger Thomas Danehorn huvudskyddsombud vid Polismyndigheten i Hudiksvall. 

7 juli 2014 Hedemora 

Polisen röjer på spåret efter ett självmord. Trots löfte om trafikstopp kommer tåget. I dokument kan man läsa hur Trafikverket släppt på trafiken klockan 15.33 trots att polisen lämnat sitt klarttecken först klockan 15.53. 

– Det här ska inte hända, det här får inte inträffa. Det har inträffat alldeles för många gånger hittills, säger Sara Stenlind, huvudskyddsombud vid Polismyndigheten i Dalarna.

21 maj 2014 Knivsta

Räddningstjänsten begärde och fick trafikstopp beviljat av Trafikverket. När brandmännen gick längs spåret kom ett tåg farande mot dem. Trafikverket hade släppt på trafiken utan att kontrollera med Räddningstjänsten. 

– Det är klart att man reagerar i någon form av chock. Det förväntar man sig inte i det läget, säger Johan Blommé befäl vid Räddningstjänsten Attunda. 

27 mars 2014 Linköping

Lokförare larmar trafikledningscentralen om att barn leker på spåret. När polisen kommer fram till platsen rusar ett godståg mot dem. Trafiken hade inte stoppats.

– De hade fått besked att trafiken var stoppad. Precis när de ska upp på spåren kommer det ett tåg, säger Måns Borgny, huvudskyddsombud vid polisen i Östergötland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet