Reinfeldt: Bruka inte våld

Publicerad

-Vi har ju den ordningen att vi har yttrandefrihet och demonstrationstillstånd som en del av vår demokrati, konstaterar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) apropå demonstrationen i Stockholm.

-Det är ett polisoperativt beslut att besluta hur detta ska tillåtas. (Justitieminister) Beatrice Ask har därför i samtal direkt med polisledningen i Stockholm och kommenderingschefen försäkrat sig om att de går i god för att de har kontroll över situationen när de har gjort sina avvägningar. Det är vad vi kan göra inom ramen för hur ansvarsförhållandena ser ut, säger Reinfeldt på plats i Bryssel där EU:s ledare i kväll håller toppmöte.

Samtidigt uppmanar han alla inblandade att inte bruka våld.

-Det är en uppmaning till var och en, för alla har vi det ansvaret. Använd inte våld mot era medmänniskor. Använd inte våld för att framföra era synpunkter. Alldeles oavsett vem det är ni reagerar emot så är aldrig våldsanvändning försvarlig, säger statsministern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.