Reinfeldt: Brandinsatsen ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) reste i dag till brandområdet för att informera sig om situationen.

Dessutom meddelade regeringen att man kommer att tillsätta en utredning av branden.

– Det har ställts berättigade frågor. Människoliv har gått till spillo, säger Fredrik Reinfeldt till SVT.

Gå till bild nummer två för att se Fredrik Reinfeldts pressträff.

Regeringen beslutade på torsdagen att en utredning skall tillsättas för att analysera vad som hänt med anledning av branden i Västmanland.

Skogsbranden i Västmanland

– Människor har skadats, stor skogsareal har förstörts. Många känner att informationen inte har fungerat, trots att vi är väldigt noggranna i Sverige med hur vi ska hantera kriser, säger Fredrik Reinfeldt till SVT.

Bland det som ska granskas finns ansvarsfrågor, informationsinsatser och om man i fortsättning ska använda sin egen flygplanskapacitet eller ta hjälp av andra.

Myndigheternas ansvar

Reinfeldt bemötte även kritiken om den bristande informationen till allmänheten.

– I samma stund som någon tycker att de inte har förstått så finns det en brist. Det är tydligt att det finns ett ansvar hos myndigheter att informera.

Hur väl fungerar Sveriges krisberedskap?

– Det är det vi vill utreda. En skogsbrand har den kommunala räddningstjänsten ansvar för. När den blir större så blir det i det här fallet länsstyrelsen som har ett samordningsansvar.

Planfrågan utreds

Det kommer även att utredas hur det hela har sköts rent praktiskt.

– En fråga har varit flygplanskapacitet. Vi anväder helikoptrar, men de flygplan vi lånade in från andra blev försenade. Det fanns problem innan de kunde användas. Detta måste vi utreda och följa upp, säger Reinfeldt till SVT.

Reinfeldt: Hårt tryck på samhället

Vid sitt besök i området för branden i dag höll statsminstern en pressträff vid ledningscentralen i Ramnäs sedan han bland annat ha varit med vid en stabsgenomgång och talat med personal som deltar i räddningsarbetet.

Han underströk att det är en mycket omfattande insats, både vad gäller personal och resurser.

– Det är en blandning av professionell personal och stora frivilligkrafter. De har en tydlig uppgift. De ska släcka den största skogsbranden i Sverige i modern tid.

Statsministern underströk att hela Sverige följer händelseutvecklingen. Han sade att läget i dag är lite mera positivt men att det gäller att vara ödmjuk inför utvecklingen.

– Det är väldigt väderberoende och det är ett mycket stort område som är drabbat.

Enligt statsministern utsätts samhället i ett sådant här läge för hårt tryck.

– Människoliv har gått till spillo. Människor har fått evakueras. De vet inte vilka bostäder de har kvar att komma tillbaka till. Vi vet inte hur det har påverkat djuren, sade han.

”Omfattande krishantering”

Fredrik Reinfeldt sade också att vi kommer att få leva med följderna av branden under lång tid.

– Även om vi nu får stopp på det här kommer det att ligga och pyra. Det ska man tänka på om man ska röra sig i de här markerna, sade statsministern och framförde ånyo sin uppskattning av både de professionellas arbete och den omfattande insatsen av frivilliga.

Fredrik Reinfeldt kommenterade även här kritiken som framförts mot hanteringen av branden.

– Till dem som säger att det inte finns någon krishantering vill jag säga att det är en omfattande krishantering på plats här, sade Fredrik Reinfeldt.

– Vi lyssnar och försöker möta den kritik som finns.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet