Rekordmånga svenska pass försvunna

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler svenska pass anmäls som borttappade eller stulna. En hel del av dem hamnar hos kriminella, som till exempel människosmugglare.

– Svenska pass är säkra, det är inte ofta de förfalskas. Istället används ”look-a-like”. Man säljer ett pass till en person som är tillräckligt lik personen på passet, som då kan ta sig in i Sverige, säger polisöverintendent Sören Clerton på Rikskriminalen.

Kriminella tjänar stora pengar på verksamheten, då summor på 80.000 kronor för ett pass förekommer.

177.000 pass på drift

År 2008 försvann cirka 46.000 pass, i fjol över 60.000, enligt en prognos från Rikskriminalen. Totalt är nu närmare 177.000 svenska pass på drift.

I ett förslag som inom kort går till justitiedepartementet föreslår polisen att förhör ska kunna hållas mot en person som anmält tre pass försvunna på kort tid. I dag krävs brottsmisstanke för det. Men det finns även andra motåtgärder.

– I passen finns det nu ett chip där fingeravtryck är lagrat. ”Look-a-like” skulle kunna motverkas effektivt om man har passläsare som kan jämföra fingeravtrycken, men så är inte fallet i dag, säger Sören Clerton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.