Den varma sommaren lockar till vattenaktiviteter. Men det är viktigt att vara försiktig, bara den senaste veckan har flera personer drunknat. Foto: TT

Rekordsommar – även för drunkningsolyckor

Uppdaterad
Publicerad

De varma sommardagarna lockar både vana och ovana simmare till vattnet för att söka svalka och umgås. Något som lett till att statistiken för drunkningsolyckor är nattsvart. Bara i juni drunknade 21 personer, den högsta siffran sedan 1999.

Den senaste veckan har runt fem personer drunknat i svenska vatten, och det är många, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

– Jag vill vädja till alla som badar i sommarvärmen att tänka sig för. Om det fortsätter i den här takten får vi ett rekord även i juli, vilket vore fruktansvärt, säger Karin Brand på Svenska Livräddningssällskapet.

Bara under tisdagen drunknade två män i Stockholmsområdet. En man i 25-årsåldern som hoppat i vattnet i Djursholm avled efter en lång räddningsinsats och en äldre man i 65-årsåldern anträffades livlös vid sjön Trekanten.

De flesta är män

När det gäller drunkningstillbud har det under sommaren gällt en hel del barn, men de flesta som avlider i vattnet är, precis som tidigare år, män. Karin Brand tror att det är vanligt att man överskattar sin egen kapacitet.

Man kanske får för sig att simma till en annan strand, eller en ö, men kroppen orkar inte hela vägen.

– Det känns uppiggande när man kastar sig i vattnet, men solen har tagit på krafterna och man kanske inte har druckit tillräckligt. Då orkar man inte hela vägen, säger hon.

Alkohol och bad – ingen bra kombination

På Svenska Livräddningssällskapet rekommenderar man alltid folk att simma längst med strandkanten så att det är nära in om man känner att man börjar bli trött. En annan viktig sak är att det varma vädret tillsammans med alkohol och bad är en livsfarlig kombination.

– Nu får folk skärpa till sig, kom hem levande från stranden och tänk er för ordentligt, säger Karin Brand.

Att tänka på när du badar

– Bada alltid tillsammans med någon.

– Simma längs med stranden.

– Hoppa eller dyk inte på okänt vatten.

– Knuffa aldrig i eller håll fast någon i vattnet.

– Simma inte under bryggor och hoppställningar.

– Spring inte på bassängkant eller brygga – du kan halka.

– Ropa bara på hjälp om du är i nöd.

– Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten.

– Lek inte med livräddningsmaterial.

– Ha alltid något mellan dig och den nödställde, ”den förlängda armen”.

– Meddela alltid var någonstans ni ska bada och när ni tänker komma tillbaka.

– Undvik solens starka strålar mitt på dagen.

Källa: Livräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.