Rekordtopp för influensafall

Publicerad

Fallen av säsongsinfluensa har nått en rekordnivå under de senaste två veckorna. Den högsta sedan mätningarna inleddes 1993, enligt epidemiolog AnnaSara Carnahan på Folkhälsomyndigheten.

– Vecka 7 fick vi in 950 laboratoriebekräftade fall av influensa och vecka 8 var antalet nästan lika högt: 948. Vi vet att det bara är toppen av ett isberg, eftersom de flesta inte söker sjukhusvård. Normalt sett brukar vi räkna med att det egentliga antalet är mellan 100 och 1.000 gånger större, säger AnnaSara Carnahan till Dagens Nyheter.

Under vintrar med ovanligt mycket influensa brukar 1.000-5.000 fler människor än vanligt dö i Sverige. Risken att dö i sviterna av influensa är störst för medicinska riskgrupper och personer över 65 år, som får rådet att vaccinera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.