Risk att våld mot äldre missas

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte ovanligt att äldre utsätts för våld i nära relationer. Ändå saknar många kommuner rutiner för hur exempelvis hemtjänstpersonal ska agera i sådana situationer.

– Det finns risk att våld mot äldre missas vilket kan leda till att de far ännu mer illa, säger Marianne Lidbrink, utredare på Socialstyrelsen.

Bara 37 procent av kommunerna har utarbetade rutiner för hur personal inom äldreomsorgen ska agera om de misstänker att en äldre person är utsatt för våld i sin relation, enligt Socialstyrelsens stora undersökning om vård och omsorg av äldre.

Det är en betydligt mindre andel jämfört med andra verksamheter inom individ- och familjeomsorgen, där cirka 60 procent har sådana rutiner.

Svårt och känsligt

Andelen kommuner som har etablerade arbetssätt för hur personal ska handskas med missbruk hos äldre är ännu lägre – bara en av tio har aktuella rutiner.

– Det här är svåra och känsliga frågor och personalen behöver ha ett tydligt stöd kring vilka tecken de ska titta efter och var de ska vända sig, säger Marianne Lidbrink.

Våld mot äldre sker oftast i hemmet. Det kan både röra sig om våld som pågått flera år och våld som debuterar på äldre dagar. Risken ökar vid sjukdom och när omsorgsbehovet är stort. Omsorgspersonal är de som i första hand kan upptäcka varningssignalerna.

– Det är de som träffar de äldre mest, ofta varje dag, och som också kommer dem nära. Ett tidigt agerande kan vara avgörande för att en person inte ska komma till allvarlig skada, säger Marianne Lidbrink.

Omfattande undersökning

Det är åttonde gången som den stora äldreundersökningen presenteras. Totalt har 90 procent av kommunerna, 86 procent av hemtjänsterna och 94 procent av de särskilda boendena deltagit. Frågorna om rutiner kring våld och missbruk var nya för i år.

– Resultatet visar en förbättringspotential av stora mått. Vi hoppas att det kan bli en drivkraft för kommunerna att göra något åt det.

Fakta: Resultaten i korthet

Kommun- och enhetsundersökningen om vård och omsorg om äldre genomfördes av Socialstyrelsen under våren.

Här är några av resultaten:

  • 37 procent av kommunerna har rutiner som beskriver hur handläggarna ska agera om de misstänker att en äldre person är utsatt för våld av en anhörig.
  • När det gäller missbruk av läkemedel, alkohol eller droger är andelen ännu lägre, cirka 10 procent.
  • Bara fyra av tio kommuner kan garantera att äldre som använder sitt trygghetslarm får hjälp inom en viss tid.
  • Antalet äldre som varje biståndshandläggare har ansvar för har sjunkit från 161 vid förra undersökningen till 134 i år.
  • Fler äldre har många läkemedel förskrivna, men andelen med olämpliga läkemedel har minskat.

Källa: Socialstyrelsen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.