En bra idé är att holla koll på tårna med roboten i krokarna. Foto: SVT

Robotklipparen – en inte helt ofarlig kelgris

Uppdaterad
Publicerad

De behandlas som husdjur och får ofta smeknamn. Robotgräsklipparna blir allt populärare och i år väntas försäljningsrekord. Men de kan även vara oberäkneliga, ibland rent av farliga.

Hemma hos Erik Sjöberg i Köping hörs ett monotont surrande över gräsmattan. Det är Frank. Han är en robotgräsklippare, men ses nästan som ett litet husdjur.     

– Det blir lite så. Det är ju ändå en familjemedlem som knallar runt i trädgården. Nu har vi bott i hus i två år och jag har aldrig klippt gräset. Det sköter ju Frank, säger Erik Sjöberg.

Han är en av entusiasterna och har en facebookgrupp där likasinnade samlas för att diskutera eller lägga ut bilder på robotar som ibland pimpats med spoilers eller målats om som små polisbilar.

Försäljningen slog rekord redan förra året men har i år exploderat. Över 30.000 förväntas säljas i Sverige totalt i år. En robot av ett kändare märke kostar omkring 20.000 kronor. Och de har visat sig vara stöldbegärliga. På flera håll i landet rapporterar polisen om rena stöldvågor.

Gräsklipparens framfart begränsas av en slinga som installeras runt trädgården. I övrigt kör den runt helt slumpvis ända tills den stöter på ett hinder. Det fick Micke Cederberg i Norrköping smärtsamt vara med om när han låg och solade. Robotgräsklipparen körde över hans tå.

Igelkottar lever farligt

– Jag fattade inte riktigt först att jag var skadad. Men så såg jag allt blod på gräsmattan, säger Micke Cederberg som knappt vågar tänka på vad som kunde ha hänt om gräsklipparen kört över hans utsträckta händer.

Han varnar nu småbarnsföräldrar från att låta sina barn leka fritt runt gräsklipparen.

Annars är det främst igelkottar som löper störst risk att skadas. I juli rapporterades även en hund ha blivit skuren i svansen efter närkontakt med en robotgräsklippare.

För Erik Sjöberg ger robotgräsklipparen en möjlighet att kunna prioritera andra saker under sommaren. Och så är det en kul pryl. Men för hans granne, Siv Löfgren, som också har en, handlar det om att överhuvudtaget kunna bo kvar i huset sedan maken gick bort.

– För mig som pensionär är det ett sätt att slippa vara beroende av andra, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.