Alexandra Segenstedt, jurist Röda Korset. Foto: SVT

Röda Korset: EU måste öppna legala flyktingvägar

Uppdaterad
Publicerad

När våren kommer med varmare väder ökar också flyktingströmmarna till södra Europa, säger Alexandra Segenstedt på Röda Korset. Men vägen över havet är farlig och hon betonar att EU borde öppna för legala vägar att ta sig hit.

– Vi vet att kriget i Syrien innebär ett stort behov av skydd och Sverige ger ju alla från Syrien uppehållstillstånd, men de kan inte komma hit på legal väg. Många vill också till andra länder som Tyskland och Belgien. EU borde införa humanitära visum, så att flyktingar kan söka asyl på ambassader i något EU-land. De flesta EU-länder har inte ens en kvot för flyktingar, säger Alexandra Segenstedt, som är jurist på svenska Röda Korset.

Hon tror inte att det skulle bli en väldig ökning av flyktingströmmar om EU skulle öppna möjligheter för flyktingar att ta sig hit legalt.

Syrienkriget

– Jag är inte så säker på att det skulle bli så. Konflikten har pågått ganska länge. De flesta flyktingar finns i Syriens grannländer. Många vill återvända hem och då måste de stanna i närområdet så länge de kan. Men alla kan inte göra det, en del är särskilt utsatta, om de till exempel har varit politiskt aktiva, säger Alexandra Segenstedt.

Vad kan ni på Röda Korset göra för att hjälpa de många flyktingar som kommer till Grekland och andra sydeuropeiska länder?

– Det handlar mycket om basala behov. Vara med och ta emot flyktingbåtarna. Ge psykosocialt stöd och första hjälpen.

Nu har kriget i Syrien pågått länge och än syns ingen lösning. Hur påverkas situationen för de miljontals flyktingarna när kriget fortsätter år efter år?

– Det finns sex miljoner människor inne i Syrien som behöver akut hjälp. I Libanon finns nästan en miljon syriska flyktingar i ett land med fyra miljoner invånare. Det kan såklart uppstå spänningar. Pengarna börjar ta slut för dem som flytt och många barn har inte fått gå i skola på flera år. Ju längre det pågår desto mer desperata blir människor.  Det grundläggande problemet är att systemen för att ta emot flyktingar och villkoren för att ta emot dem måste förbättras, säger Alexandra Segenstedt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet