Foto: TT

Rödgröna får egen majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Med 17 dagar kvar till valet får den rödgröna oppositionen egen majoritet i en ny mätning, men opinionsklyftan har krympt sedan förra mätningen.

De fyra borgerliga regeringspartierna får tillsammans 37,7 procent mot de tre rödgrönas 48,8 procent. SD går framåt marginellt men blir inte vågmästare. Eftersom att Fi ligger under riksdagsspärren räcker de tre rödgröna partiernas samlade stöd på 48,8 procent till egen majoritet, enligt mätningen som gjorts av Ipsos för DN.

Regeringsalliansen har gått fram 2,1 procentenheter samtidigt som de rödgröna backat nästan lika mycket. Under mätperioden har fokus i medier varit på prognoser om bistrare ekonomi och ordkriget mellan Alliansens partiledare och S-ledaren Stefan Löfven om regeringsfrågan.

KD ligger precis på gränsen att trilla ur riksdagen, och Fi hamnar en procentenhet under. Samtidigt ökar M och C kring en procentenhet medan MP tappar något mer.

Flyktingutspel

Statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal om att svenska folket måste öppna sina hjärtan inför ökade flyktingströmmar har också fått mycket medieutrymme.

– Det är svårt att säga hur statsministerns utspel om flyktingfrågan påverkat opinionen, men utifrån de här resultatet ser det inte ut som att Fredrik Reinfeldt lyckats vända upp och ner på valrörelsen, säger David Ahlin, Ipsos opinionschef, till tidningen.

Gynnade inte SD

Att utspelet skulle ha gynnat SD, vilket oppositionen hävdat, märks inte i mätningen. Partiet går fram 0,2 procentenheter.

V backar för fjärde Ipsosmätningen i rad och hamnar på 6,6 procent, kring en tredjedel av opinionsstödet har försvunnit sedan toppnoteringen på 9,4 procent i april.

– Möjligen har partiet överskattat betydelsen av frågan om vinster i välfärden, säger David Ahlin till Dagens Nyheter.

S är fortfarande största parti, tio procentenheter större än M, och ökar med marginella 0,3 procentenheter till 32,1 procent.

Ahlin konstaterar dock att regeringskoalitionen ligger på samma nivå – parkerade under 40 procent – som gällt i tidigare Ipsosmätningar i år.

– Det är ett betydande övertag för de rödgröna partierna. Även stödet för S och MP är en bra bit större än det samlade stödet för Alliansen, säger opinionschefen till DN.

Så stort stöd får partierna i procent:

Parti;Väljarstöd;i procent;Förändring*;

S;32,1;+0.3;

V;6,6;-0,4;

MP;10,1;-1,5;

M;22,1;+1,3;

C;5,1;+1,1;

FP;6,4;-0,1;

KD;4,0;-0,3;

SD;9,6;+0,2;

Övr.;4,4;-0,2;

* I procentenheter sedan föregående mätning.

Rödgröna;Alliansen;

48,8 (-1,7);37,7 (+2,1);

Ipsos gjorde 1 508 intervjuer under perioden 15 augusti- 25 augusti. Frågan löd: Om det var riksdagsval i dag, vilket parti skulle du rösta på? Alla förändringar är inom felmarginalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.